Små vänliga skelett och blodiga ögon

Det kallas så fint att prokastinera, det jag har gjort i eftermiddag. Skjutit upp mitt tentapluggande alltså.
Jag har pluggat, det har jag, men när jag började bli trött sådär vid lunch så sneglade jag mot bakböckerna på hyllan framför mig. …det är ju Halloween i morgon och jag har inte förberett mig så noga och jag borde ju baka något äckligt eller läskigt eller bara något gott kanske… ja, ni vet hur tankarna kan gå när man borde tänka på viktiga saker.

När jag en stund senare pratade med sönerna i telefon och äldste sonen sa ”Mamma, du behöver inte baka något speciellt inför Halloween för min skull” då reste jag mig meddetsamma och började baka. Jag älskar att vara mamma till stora barn. De är fina och kloka och röriga och tonåriga med allt vad det innebär och jag älskar dem högt. Men alltså, där gick gränsen. Vadå?! Ska vi inte leka halloween i år menar ni? Skulle ni vara för stora och vuxna för det, eller?
Detta stora barnet vill ha Halloween!

Så istället för att plugga verksamhetsutveckling i eftermiddag så har jag bakat små söta skelett, ögon och banandödskallekaka (receptet på den får ni i ett annat inlägg).

När jag stod där och spritsade glasyr på de små skeletten så fick jag svar på frågan som jag ställde mig själv i helgen. Varför bakar jag egentligen? Finns det någon vits? Jag är så stressad och annat är mycket viktigare. Och när jag är stressad blir det inga bra bakverk och jag blir arg och ledsen.

Men när det är som idag, när jag ger mig tid att baka, så har jag roligt och jag blir lugn. Jag pysslar, formar, funderar och berättar historier för mig själv. Då är det är avkopplande att baka.
Idag blev både dödskallen och skeletten mina vänner där i köket och vi hade kul. Ännu roligare blev det sen när sönerna kom hem och blev glada över att jag bakat till Halloween i alla fall. Även om det inte var något direkt äckligt som jag bakat.

Jag kanske hinner baka något äckligt. Det kommer ju en dag i morgon också då jag borde lära mig om balanserade styrkort, multiprofessionella organisationer, outsourcing och nyckeltal.
Vill du se äckliga kakor så klicka på länkarna till tidigare inlägg på Halloweentema. Avhuggen handVarbölderMumier, Utpoppade ögon, Avhuggna fingrar, dödskallemuffins med smörkrämshjärna, spindlar, blodtårta med spindel

De små skeletten och ögonen är gjorda efter receptet i min nya bok. Kuliga kex heter de där. Jag blandade till degen, stansade ut kakor med pepparkaksformar och färgade sedan en del av degen brun med kakao och grön med karamellfärg för att få till ögonen. Degen var lättarbetad, kladdade inte och fick en mysig konsistens av maizenamjölet.

         
Små vänliga skelett och blodiga ögon

Ca 30 st, ugn 175 grader.

100 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 dl maizena

1 ½ dl vetemjöl

Vispa smör och florsocker vitt och poröst med elvisp. Sikta ner mjöl och maizena och vispa tills det blivit en smulig deg. Forma en boll och kavla sedan ut den på mjölat bakbord till en tunn platta. Stansa ut figurer. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem sedan i ugnen ca 10 minuter. Låt kakorna svalna.

Dekorera sen kakorna med glasyr som färgas med karamellfärg. Blanda till glasyren, stoppa den i en plastpåse, klipp ett litet hål och spritsa.

Proportionerna till glasyr är:

1 dl florsocker

2 tsk vatten (eller citronsaft om man vill ha lite smak).

 

        

Comments