Kladdkakesmakande muffinsspindlar till Halloween

Jag måste ju berätta om de kladdkakesmakande muffins-spindlarna som jag bakade till Halloween. Det var som om de ville bli bakade och kom liksom helt plötsligt till av sig själv. Eller, det är inte helt sant för att det var en del jobb med dem men det rullade på och utan att ha planerat att jag skulle baka dem så fanns de plötsligt över allt i vårt kök.

Muffinsrecepten i den boken som är ny för mig men som är gammal, den från -65, innehåller inga jätteroliga muffinsrecept. Men i boken från -85 finns ett chokladmuffinsrecept som är fantastiskt. Efter en titt i den senaste versionen av sju sorters kakor så kan jag glatt meddela att receptet finns där med. Chokladmuffinsen var recept nr 105 som jag bakade under Bakodysséns första år. Om dem kan ni läsa i det inlägget som handlar om Harry Potters Gyllene kvicken. Jag har en cakepopsform, det vill säga en form som bakar runda kakor som man sedan kan dekorera och sätta på pinnar så att de blir som klubbor. Det låter enklare än vad det är och jag har aldrig riktigt fått till det där med runda kakor. Jag gjorde ett tappert försök när jag bakade den Gyllene kvicken. Resultatet blev strålande men cakepopsen under all dekoration var inte de bästa.

img_3130

Till mina spindelkakor behövde jag inte runda kakor utan jag var ute efter halvor som skulle fungera som kropp. Så när jag vispat ägg och socker och blandat i resten av ingredienserna så fyllde jag formarna till ¾ och lade inte på locket. Utan även i locket fyllde jag smet. Locken har hål i sig så jag förberedde med bakplåtspapper under och sa till mig själv att inte lyfta på formen när jag väl hällt i smeten. När jag stoppade in plåten med de fyllda formarna så gjorde jag naturligtvis just precis det och smeten rann ut. Det blev jättegoda platta kakor av den utrunna smeten. Dem fikade jag och äldste sonen snabbt upp. Resten av de halva bollarna blev fina. Lite svåra var de att få ur formen eftersom att jag bara smort och inte bröat den. När kakorna svalnat trimmade jag till dem så att alla fick samma form.

img_3138   img_3143

Nu var det dags att tillverka huvud och ben till spindlarna. Jag smälte mörk choklad i mikron och spritsade ut massor med ben och huvuden med långa halsar. Halsen stack jag sen in i kakan och på så vis satt huvudet fast.

img_3145

Chokladen stoppade jag i kylskåpet så att den skulle stelna fortare. Sen var det bara att montera ihop tarantella efter tarantella (eller vilken sprindelart det nu må vara). Med en kniv skar jag först ett jack i kakan där jag fäste huvudet. Därefter skar jag två skåror, en på vardera sidan, snett uppifrån. I jacket spritsade jag in smält choklad och sedan stack jag in fyra ben på varje sida. För att benen säkert skulle sitta fast spritsade jag lite extra choklad runt om fästena. Jag hade choklad över och spritsade ett kors på ryggen på spindlarna.

img_3149   img_3235

Spindlarna blev ganska stora och för att benen skulle bli jämna fick varje kaka en egen stor tallrik att stå på. Det blev trångt i kylskåpet när alla spindlarna skulle in och stelna. Det såg lite bisarrt ut där inne. När de stelnat siktade jag lite florsocker över dem för att ge lite textur. Mina spindlar blev förvånansvärt stadiga och inte så sköra som man skulle kunna tro. En spindel klättrade upp överst på Halloweentårtan, några kravlade iväg och åts upp på annat håll. Särbon tackade vänligt men bestämt nej tack till att komma över och fika hos oss. Han gillar absolut inte spindlar, inte ens när de är gjorda av choklad.

img_3191   img_3250

Chokladmuffins

Ca 15 st.

  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 kryddmått salt
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver

Ställ veckade pappersformar på en plåt. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda till sist i smöret. Fördela smeten i formarna. Fyll dem inte til mer än ¾. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.

Cakepopsformarna är mindre och jag fick ut 24 stycken halvklots muffins av detta receptet.

img_3184

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*