Enkla wienerbröd och en gilla-knapp

För ett tag sedan så bakade jag Enkla wienerbröd. Det var som att baka ett mellanting mellan kanelbullar och wienerbröd. Smöret ska inte smältas och hällas i degen som ett degspad utan man fördelar det i vetemjölet som när man gör pajdeg. Därefter tillsätts socker, jäst och lite av mjölken (eller kaffegrädden) så att det blir en gegga. När man fått till en jämn smet så ska resten av vätskan och ägg blandas ner. Degen kavlas ut direkt, till skillnad från vetedegar som ska jäsa och den ska inte heller vikas och vila på det sätt som wienerbröd ska. På den utkavlade degen brer man sen ut fyllningen som är en blandning av smör, florsocker och kardemumma eller vaniljsocker. Jag valde kardemumma. Degen rullas ihop och skärs till bullar.

IMG_4208  IMG_4214

När mina bullar jäst i en timme penslade jag dem med ägg, strödde på mandel och gräddade dem. Jag beslutade mig för att lägga varje bulle i en pappersform för att fyllningen inte skulle rinna ut och för att de var lättare att hantera då.

Tyvärr hamnade de lite i skymundan när jag serverade dem på sonens födelsedagskalas, men jag rekommenderar dem varmt. De är godast om man serverar dem värmda och det är en fördel om man låter dem stå en extra minut i ugnen för att locka fram frasigheten och känslan av nybakat.

Om det fanns en gilla-knapp i boken så skulle jag tryckt på den. Att få till wienerbröd utan vikning och med bara en jäsning samtidigt som de smakar så gott gör att de får ett plus i kanten.

IMG_4216   IMG_4225