Kirschbollar som utpoppade Halloweenögon

Jag har länge sneglat på receptet på Kirschbollar. Kakorna ser märkliga ut och innehåller en udda ingrediens. Kirschwasser. Vad i all världen är det och existerar det fortfarande eller är det något som bara fanns på åttiotalet? , tänkte jag och ringde mamma och frågade. Hon hade ingen aning och har aldrig smakat det. Efter att ha konsulterat Google så har jag fått veta att det är en klar eau-de-vie (sprit alltså) som tillverkas av körsbär i Tyskland, Österrike, Schweiz och Frankrinke. Det låter inte gott och jag har inte lust att köpa en hel flaska för några små skumma kakor som sen kanske ändå inte smakar gott.

Kirschbollarna ska färgas gröna och ha ett grönt cocktailbär i sig, de ska ha mandelspån på kanterna och så ska de smaka kirsch. Jag har bakat dessa kakor men jag färgade dem lite röda som blod, gav dem ett rött cocktailbär och klädde inte formarna med mandelspån innan jag klickade i smeten i formarna och jag gav dem smak av romarom. Same same but totally different.

Kirschbollarna var tänkta att bli ögon till Halloween och då kunde jag ju inte sätta mandelspån runt om (jag hittade inte heller mandelspånen i skafferiet den dagen vi Halloweenbakade så jag hade fått utesluta det i vilket fall som helst).

IMG_5511   IMG_5523

Jag tog fram små muffinsformar och smorde dem inuti för att vara säker på att kakorna inte skulle fastna. Därefter delade jag röda cocktailbär i halvor och placerade en bit i botten på varje form. Jag försökte rita ränder med röd karamellfärg i formarna men det blev inte så bra. Färgen ville helst bara samlas i små droppar längst ner i formarna så jag fick ge upp och måla rött i efterhand istället. Sedan blandade jag till smeten och klickade den i formarna. Smeten skulle egentligen vara färgad svagt grön men eftersom att jag tänkte att mina kakor skulle föreställa ögon så lät jag bli att färga den alls. Smeten består av en sats smet till Tårta Marie Thérese (den har jag inte bakat ännu) vilken innehåller nötkärnor, mandelmassa, smör, ägg, vetemjöl och bakpulver. Men man ska utesluta nötterna och bakpulvret från tårtreceptet och lägga till potatismjöl istället. Smeten såg lite skum ut. Jag har svårt att förklara hur den egentligen såg ut, den var lös och inte direkt klumpig men såg klumpig ut eller som om den var full av små luftbubblor. Jag var rädd att kakorna skulle bli degiga eller kompakta för att smeten inte innehöll bakpulver.

IMG_5555

Flera gånger under gräddningen gick jag till ugnen och tittade till mina muffinsformade ögon. Jag ville så gärna att de skulle bli fina och bra, men jag var orolig. Lite pös de upp i formarna men inte var det mycket och när de stått lite längre än receptet rekommenderar så tog jag ut dem och lät dem svalna på ett galler. De första kakorna som jag försökte lossa från formarna var inte riktigt kalla och coctailbären fastnade i botten och kakorna blev lätt mosaden. De kakorna som fick svalna helt var lättare att få loss men problemet med dem var att körsbäret inte syntes när de var hela.

Med lite tålamod fixade jag till några av kakorna och målade pupiller på dem för att få till ögon. Jag borde ju ha haft gröna bär, eller ännu hellre blå för att de skulle sett mer ögonlika ut. Men röda ögon kunde väl fungera till Halloween tänkte jag. Nu får man ta till lite extra fantasi för att faktiskt se att det är ögon jag försökt baka.

IMG_5557

Hur smakar nu mina icke-Kirschbollar då? Jo, de smakar i princip INGENTING. Jag kunde blandat i mycket mer romarom och mandelspånen som skulle varit på kanterna av kakorna lös med sin frånvaro smakmässigt sett. Men konsistensen på kakorna var spännande. De liksom smälter i munnen. Jag kanske får ge mig iväg och skaffa hem Kirschwasser ändå, det kanske finns att få tag på en mycket liten flaska.