Halloweentårta med marängfrosting

Ett år har gått sedan den stora Halloween-bakardagen då det producerades kransekage-mumier, kanelbrioche-varbölder, dödskallemuffins och kirschbollar som utpoppade ögon på löpande band här hemma i mitt kök.

I år har jag inte hunnit förbereda mig lika intensivt, men häromkvällen satte jag mig och skissade lite på hur jag tänkte att en halloweentårta skulle kunna se ut. Jag föreställde mig en tårta i flera lager, vaniljkräm, hallongrädde och så ett tjockt lager med ljusröd gelé fylld med godisögon. Tårtan skulle vara orange som en pumpa med rinnande chokladkolasås ovanpå. Gulligt liksom men lätt obehaglig när man skar upp den. Sen ångrade jag mig. Jag ville inte ha något gulligt.

img_3044

Det kändes fegt, så jag tänkte mig istället en vit tårta med rinnande röd blodsås på och en kniv nerstucken i den. Men vit? Varför inte hudfärgad? Varför inte en hjärna ovanpå? Och så röd sås och en kniv.

JAA! Där satt den! Jag visade skissen för äldste sonen som flinade, virrade på huvudet och sa ”Det är bara du mamma, det är bara du…”

Recept på tårtbottnar hittade jag i boken från 1965 och snabbt och lätt vispade och rörde jag ihop smeten som skulle hällas i en 2 liters form. Jag valde en som rymmer 1 liter istället och kakan växte sig hög i ugnen. Tyvärr tog jag nog ut den lite för tidigt för ganska snabbt sjönk den ihop igen. När tårtan svalnat delade jag den i tre delar och ställde den till sidan.

img_3093   img_3112

Jag botaniserade i godishyllorna i olika affärer och införskaffade olika runda godisbitar som jag sedan målade till ögon med hushållsfärg. Därefter provblandade jag ihop gelé av Vegeset (vegetarisk gelatin), hallonsaft, röd karamellfärg och hallonessens. Gelén fick en tjock och bra konsistens men efter en stund visade det sig att godisögonen inte klarade behandlingen utan löstes upp inuti gelén. Det såg inte alls bra ut. Jag fick skrota den idén och satsa på geléhjärna istället. Tyvärr tog min Vegeset slut och affärerna i min närhet hade ingen ny på sina hyllor så även hjärnidén fick snabbt strykas.

img_3111

Det blir en vit tårta med blod som rinner på sidorna och ögon som ligger runt omkring tänkte jag och började montera ihop tårtan. På varje lager tårta pressade jag ut apelsinsaft för att göra den extra saftig. Tårtan fylldes med ett lager vaniljkräm och ett lager vispad grädde blandat med hallonsylt.

img_3159

I min koloni har jag skördat mycket hallon i år och nu mixade jag ett par deciliter av dem med socker och lite vatten. Efter att ha silat bort alla kärnorna hade jag en tjockflytande sås som jag färgade extra röd med hushållsfärg. Tårtan täckte jag med maräng. Först kokte jag en sockerlag som fick svalna något under tiden som jag vispade äggvitor och vaniljsocker till hårt skum. Jag fortsatte vispa samtidigt som jag sakta hällde i sockerlagen. Fem minuter senare hade jag en härligt glansig frosting. Jag täckte tårtan med ett tunt lager maräng och ställde in den i kylen för att stelna en stund. Därefter täckte jag den ordentligt med den fluffiga marängen. Det såg läckert ut. Jag skulle dock ha väntat med detta moment eftersom att vi inte skulle äta tårtan förrän ett dygn senare. Idag var inte marängen så värst fluffig längre, den smakade gott men hade liksom lagt sig platt.

img_3189   img_3184

Det blev ingen hjärna och det blev inte ögon i gelé men det blev spindlar!

Mitt i tårtbaket kom jag på mig själv att stå och blanda ihop smet till muffins och någon timme senare hade jag bakat stora tjusiga spindlar (det kommer snart ett eget spindelinlägg som visar hur jag gick till väga när jag bakade dem). När jag försiktigt hällt röd blodsås på tårtan och dekorerat med ögonen ställde jag den tjusigaste spindeln på toppen. Det blev bra. Där stod den stor och läskig och vaktade det goda.

Ända sedan äldste sonen började förskoleklassen för 10 år sedan har hans bäste vän med syskon Halloweenfikat hos oss. Då var de fem små monster som gav sig ut på bus eller godis. Ikväll var det bara de två yngsta som, efter att tårtan blivit uppäten, klädde ut sig och gav sig iväg. De andra tre har grottat ner sig i soffan för att kolla på film.

img_3191

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 1 ¼ dl socker
  • 4 msk potatismjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt mjölsorterna blandat med bakpulvret. Rör om försiktigt tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter,. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter.

 

Marängfrosting

  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker
  • ¼ tsk citronsaft

Koka ihop till en sockerlag. Låt svalna något.

  • 2 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker

Vispa tills äggvitorna är fluffiga och går att forma i toppar. Häll då i sockerlagen lite i taget samtidigt som du vispar. Vispa tills smeten är kall, minst 5 minuter. Låt marängen stå kallt i 30 minuter innan du använder den.

img_3228

Comments