Projektet

Odyssé – irrfärd, äventyrlig resa, långresa.

Välkommen till min bakodyssé.

Jag gör en tidsresa! Först reste jag i ett helt år, 365 dagar, tillbaka till mina tonår och åttiotalet genom att baka alla 293 recepten ur sju sorters kakor från 1985. Nu tar jag mig tillbaka till mammas tonår och boken från 1965 och bakar de recept som inte fick följa med när boken reviderades. Är det någon som sett originalboken från 1945? Mormors tonår vill jag också uppleva.

Första året med Bakodyssén var en rejäl utmaning där jag räknade ner bakade recept och dag för dag, timme för timme och minut för minut till deadline ett år senare. Jag fick svettas, skratta och gråta samtidigt som jag lärde mig otroligt mycket både om mig själv och om bakning. I ett lugnare tempo fortsätter jag nu att utforska svensk fika tradition ur boken samtidigt som jag bakar recept som jag gillar och/eller ändrar tills jag gillar dem ännu mer.

Mot nya äventyr!

Maria Kolding 20 augusti 2016

 

_____________________________________________________

Odyssé – irrfärd, äventyrlig resa, långresa.

Välkommen till min bakodyssé, min långresa, mitt äventyr det närmaste året. (Hur många irrfärder jag hamnar på återstår att se.)

Jag ska på ett år, 365 dagar, baka mig igenom den klassiska receptboken ”sju sorters kakor”. Min version som jag fick på min födelsedag 1988 innehåller 293 recept varav 40 recept är olika vetebröd, 7 är skorpor, 8 wienerbröd, 37 mjuka kakor, 8 rulltårtor, 99 småkakor, 47 bakelser, 33 tårtor och 14 recept där man inte behöver ugn.

Ett tjugotal av recepten har jag provat tidigare, några recept har jag gjort många gånger och min bok är både tummad och kladdig. Men långt ifrån alla recept i boken är avsmakade och provade. Här finns inga flashiga cupcakes i roliga färger eller moderna kladdkakor. Jag ska ta mig tillbaka till kafferepens tid och lära mig från grunden. Jag ska kavla wienerbröd och lära mig spritsa.

Men eftersom jag är en kreativ person så kommer det med största sannolikhet även att resultera i egna varianter och utformningar på flera av recepten. Mitt mål är att alla recepten i boken ska bakas och förhoppningsvis ska alla se tjusiga ut och framförallt smaka gott.

Nu börjar mitt äventyr.

Maria Kolding 1 februari 2015