Fyllda lussekatter till första advent

Så var det dags att börja baka julkakor igen. Förra året hade jag så många olika julrecept att baka att det tillslut blev övermäktigt. Jag minns med fasa de där sista dagarna innan julafton när jag stod i köket och friterade på löpande band. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta fart igen.

På dagens agenda stod lussekatter. Jag är inte jätteförtjust i just lussekatter. Det är gott men jag upplever att de lätt blir torra och det är ju bara vetedeg liksom…

För att piffa upp det hela beslutade jag mig att degen i två delar och göra hälften vanliga och hälften fyllda. Jag jämförde olika recept på saffransbullar och kom fram till att alla är ganska snarlika. I moderna recept tillsätter man numera kesella för att göra bullarna saftiga. Det var ju i och för sig lockande men jag beslutade mig ändå för att hålla mig till boken från 1965. Receptet på saffransbullar följer samma recept som till vetebullar men man lägger till extra socker, extra smör och såklart saffran. Efter att ha lyssnat på Hembakningsrådets tips om hur man går till väga när man bakar vetedeg så frångick jag receptet lite ändå. Jag värmde inte mjölken och jag smälte inte smöret.

Min nya fina hushållsmaskin invigdes i och med detta bak och jag är så glad över den. Inget hoppande och skakande och burrande. Inte heller en maskinarm som lyfte sig och stänkte deg och mjöl över hela köket och jag behövde inte heller vara rädd att min fina bänkskiva skulle bli repig. Fabulous, är ordet jag vill använda om min nya bakmaskin. Trallalalala.

img_3621

Först smulade jag ner jästen och hällde på mjölken. När jästen löst upp sig hällde jag i salt och socker ett lätt uppvispat ägg och saffran.

Saffran har jag köpt av min brorsdotter som sålt saffran till förmån för H43. Dem ville jag naturligtvis sponsra och nu använde jag två av de fyra pyttesmå men supersöta saffransburkarna. Saffranet mortlade jag tillsammans med lite socker.

img_3620

Därefter varvade jag mjöl och små bitar av smör och lät maskinen köra tills allt smör lösts upp och degen var härligt gulglansig och smidig. Enligt receptet skulle degen nu jäsa i tio minuter innan det var dags att baka ut bullarna. Eftersom min deg var kall lät jag den stå i en dryg halvtimme innan jag kallade på yngste sonen som kom och hjälpte till att baka.

img_3640

Han tog på sig jobbet att rulla och snurra vanliga lussekatter och han var extra noga med att trycka ner russinen långt ner i degen för att de säkert skulle hålla sig på plats. Min deghalva kavlades ut till en rektangel och på den bredde jag ut en fyllning gjord på mandelmassa, smör och socker. Ovanpå detta strösslade jag ut russin. Min tanke var att rulla ihop degen och forma dem som vanliga kanelbullar. När jag kommit så långt som till russinen kom jag på andra tankar och vek degen och skar istället remsor av den. Remsorna formade jag sedan till vanliga lussekatter där jag stoppade ner russin båda ändar som vanligt. Mycket russin blev det.

img_3634   img_3636   img_3637   img_3639  

Tre plåtar med bullar fick vi till och de fick stå och jäsa i ca 40 minuter innan jag stoppade in den första omgången i ugnen. Receptet sa 200-225 grader i 15-20 minuter. Det stämde dåligt med min ugn. Första plåten med bullar fick stå i 15 minuter innan jag tittade till dem och då var de på gränsen till övergräddade. De andra plåtarna fick stå inne ungefär 10 minuter. Jag borde nog inte haft ugnen så varm. Så fort bullarna kommit ut ur ugnen penslade jag dem med en sockerlösning gjord på vatten, socker och vaniljsocker. Jag höftade lite med ingredienserna till lösningen och först var den lite för vattnig så jag fyllde på med mer socker. Bullarna får en söt och mjuk ovansida när man penslar dem med sockervatten men jag misslyckades lite eftersom att de inte blev så glansiga som jag önskat att de skulle bli. Sockervattensknepet (istället för att pensla med ägg) lärde jag mig förra året när jag bakade lussebullar i stora lass tillsammans med min väninna. Den dagen bakade vi alla saffransbullerecepten ur boken. Det tog hela dagen. Läs om det stora lussebullebaket här.

Jag, årets hembakare och sonen, vinnare av kanelbulledesigntävlingen skrattade högt och länge åt oss själva när vi tittade på vad vi åstadkommit. Vilken lussebullemisär! De vanliga lussebullarna hade helt tappat formen i ugnen och jäst upp och blivit nästan runda bullar och inte många russin satt kvar där de skulle. Det blev inga till utseendet vinnande bullar idag.

img_3642

De fyllda bullarna hade kletat ihop på plåten då fyllningen runnit ut och bildat nästan flarnlika mönster runt omkring. När de bullarna svalnat lite räddade jag dem genom att peta bort all utrunnen fyllning. Då såg bullarna bättre ut men jag borde ha snurrat degen om sig själv istället för nu låg de i två lager som kasat ifrån varandra. Så där halv-snyggt.

img_3644   img_3645

Äldste sonen kom hem efter en lyckad badmintontävling och blev överlycklig när det fanns lussekatter i hela köket. Snabbt åt han en med fyllning och tydligen var det inget fel på smaken för han ville gärna ha en till.

Ikväll hängde vi upp adventsstjärnor, satte fram adventsljusstakar och tände det första ljuset. När det var gjort var det dags för första adventsfika med glögg, pepparkakor och våra lussekatter. Bullarna är söta och goda och även om de inte är perfekta i utseendet så är jag nöjd ändå. Det var gott med alla russin och fyllningen gjorde kakorna extra saftiga. Det enda jag har att invända nu är att de inte smakade så mycket av saffran, vilket jag tycker är konstigt eftersom att det är ett helt gram i degen.

img_3649   img_3656

Lussekatter (Saffransbröd)

ca 40 st

 • 200 g smör
 • 1/2 l mjölk
 • 75 g jäst
 • 1/2 tsk salt
 • 2 dl socker
 • 1 1/2 l ( 900 g ) vetemjöl
 • 1 ägg
 • 1 g stött saffran

fyllning:

 • 150 g mandelmassa
 • 100 g smör
 • 1 dl socker

Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölken, den behöver inte värmas. Rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt salt, socker och den stötta saffranen. Klicka i  smöret  och varva med mjölet och tillsätt ägget, lätt uppvispat. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut den till kvadrater. Bred över fyllningen och strössla över russin. Vik degen längs kortsidan och skär varje deghalva i 20 stycken remsor. Forma till lussekatter och tryck ner ett russin i varje hål. Om du inte vill riskera att bullarna delar sig så rekommenderar jag att man istället vrider/snurrar remsorna innan man formar lussekatter av dem. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

 

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*