smakrika kokosmazariner och vilse i labyrinten

Ett recept som genast stack ut när jag bläddrade i min nya följeslagare var kokosmazariner. Jag kunde meddetsamma föreställa mig hur det skulle kännas att tugga på dem och de hamnade högt på ”att baka-listan”.
De heter mazariner och bakas i mazarinformar med mördeg som grund. Där tar likheten slut. De innehåller ingen mandelmassa och de har ingen glasyr på toppen men däremot är de fyllda med choklad och apelsinmarmelad.
Receptet kallar på 25 gram blockchoklad. Det tyckte jag lät lite så jag dubblade mängden och bytte ut blockchokladen och hackade i 50 gram 70% choklad istället. Det står också att man ska tillsätta 2 matskedar apelsinmarmelad, vilket jag naturligtvis gjorde. Men min marmelad var av den där bittra smakrika engelska sorten och jag tog två rågade matskedar. När jag blandat ihop alla ingredienserna till fyllningen och smakade på smeten blev jag lite orolig eftersom att den smakade lite väl beskt. För säkerhets skull tillsatte jag lite extra socker innan jag fyllde formarna med smeten.image
Aluminiumformarna klädde jag med mördegen som jag snabbt blandat ihop. Jag vispade ägget lite lätt med en gaffel och använde halva i degen. Resten sparade jag till fyllningen. Degen skulle stå länge i kylen. Min fick stå den knappa halvtimmen det tog för mig att fixa till fyllningen. Förr tryckte jag alltid ut degen i formarna men det är omständigt och mycket kladdigare än att kavla ut degen och skära ut lagom stora bitar att klä formarna med.

image

Kokosmazarinerna ställde jag på en plåt och skickade in dem i ugnen. Efter utsatt tid var de inte klara så jag fick låta dem stå i 5 minuter extra innan de kändes helt färdiga. Kakorna ska inte vara torra men smeten ska ju helst ha stannat inuti. Mazarinerna blev saftiga och kokosen gav tuggmotstånd.

image
Jag bjöd sönerna på mazariner och väntade med spänning på betygsättningen.
Äldste sonen tuggade, kände efter och konstaterade att de innehöll någon slags citrus och att ”det var för mycket”.
Yngste sonen noterade snabbt att det var mörk choklad i dem och att ”det var för mycket av den varan”.
Men…
Så fort de svalt undan så frågade de om de kunde få mer!

image

Förra året hyrde vi stuga på Öland tillsammans med min bror och hans familj. På badlandet på Ölands djurpark bjöd jag på sega och väldigt goda Amerikanska chokladrutor. Denna sommar tog vi oss till ett större badland och kastade oss i wild river, en verkligen vild och beroendeframkallande fors (några av oss åkte minst 50 gånger), på Lalandia i Rödby i två dagar. I någon paus tuggade hela sällskapet i sig kokosmazarinerna. De gick snabbt åt och alla var överens om att de var mycket goda.
De ger verkligen en smakupplevelse och det är en vinst!

image

Tips!
Om ni är på utflykt på Själland, Danmark så ta en tur till Kalvehave labyrintpark. Vi var där några gånger när sönerna var små och vi bodde i närheten. Nu gjorde vi ett nytt besök på vår väg hem från Lalandia. Stället har växt och är så bra som jag mindes att det var. Hela gänget, stora som små, löste kluringar, spelade spel, skrattade, blev frustrerade och gick vilse i den stora labyrinten.

Kokosmazariner
Ca 18 st
175 grader i ca 15 minuter

Mördeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
Knappt 1/2 dl socker
1/2 ägg
Arbeta samman ingredienserna och låt degen stå kallt några timmar.
Kavla ut den och klä runda bakelseformar.

Fyllning:
50 g smör
1 1/2 dl socker
1 stort ägg (eller ett litet och det som blev över från mördegen)
50 g hackad mörk (70 %) choklad
2 msk bitter apelsinmarmelad
100 g kokos

Rör smör och socker mjukt och blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll fyllningen i de klädda formarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 min och tills de fått fin färg.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*