Havreflarnsdessert med kokos, ingefära och ananas

I helgen blev jag sugen på att baka något snabbt, lätt och gott. Efter att ha bläddrat i mina recept så hittade jag dessa flarn. Jag har bakat många olika flarn förut och de bemöts alltid med stor förtjusning här hemma, framförallt av min äldste son. Dessa havre-, kokos- och ingefärsflarn är lite annorlunda eftersom att de innehåller ägg, vilket inga av mina tidigare flarn gjort. Jag har bakat rena havreflarn, ingefärsflarn och kokosflarn tidigare och nu blev det en kombination av alla tre. Spännande.

Här hittar du recept på några av de flarn jag bakat tidigare: havreflarn, ingefärsflarn, kokosflarn, knäckflarn och glutenfria hirsflarn

Smöret smälte jag i mikron och blandade sedan i havregryn och kokos. Det fick sedan stå och dra några minuter under tiden som jag plockade fram de andra ingredienserna. Allt rördes sedan snabbt samman och med en sked klickade jag ut 24 kakor fördelade på två bakplåtsklädda plåtar.

Jag skickade in den första plåten i ugnen och när jag tittade på kakorna efter några minuter hade de flutit ut fint utan att nudda vid varandra. Där i halvtid var kakorna fluffiga och reste sig. De påminde lite om ovandelen på muffins. Men någon minut senare när det var dags att plocka ut kakorna hade de sjunkit ihop och blivit till flarn.

Min ugn gräddar ojämnt. Trist eftersom att den är relativt ny. Kakorna längst in blev färdiga fortare än de nära luckan. Så min andra plåt kakor vände jag på när det var någon minut kvar av gräddningen så att alla skulle få samma färg.

Jag lät kakorna ligga kvar på plåten och svalna innan jag stoppade dem i en burk.

På kvällen bjöd jag sönerna på flarndessert. Mellan två kokos- och ingefärsdoftande flarn lade jag vaniljglass och serverade en ananassås till.

Glassen skar jag några centimeter tjock och stansade ut cirklar med ett glas. För att få till riktigt fina bakelser av flarnen så borde jag gjort dem något mindre (eller haft mer glass). Det är ju fint när glassen når ut till kanten på flarnet. Nästa gång ska jag klicka ut smeten på tre plåtar och göra 30 stycken istället.

Jag tyckte att det kändes lite fattigt att bara servera flarn och vaniljglass. Därför hittade jag på ananassåsen. Ingefära, kokos och ananas borde gå bra ihop tänkte jag och mixade en konserverad ananasring tillsammans med lite ljus sirap och vaniljsocker. Såsen blev ok, fruktig och inte för söt. Det var ett hastverk och en mer genomarbetad sås med segare konsistens och djupare smak är att rekommendera, men det blev inte så dumt detta heller. Det behövdes bara lite av det fruktiga för att lyfta smaken, därför gjorde jag bara lite ananassås.

Inte vet jag hur man på ett sofistikerat sätt ska äta denna efterrätt. Det var svårt att äta med sked, och att använda händerna blev ganska kladdigt. Men gott var det, först smakar det mest av kokos och sedan kommer det lite stark eftersmak av ingefära. Mmm!

Dessa kommer jag att bjuda på fler gånger.

 

Havreflarn med kokos och ingefära

 • 75 g smör
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl riven kokos
 • 1 ½ dl strösocker
 • 1 ägg
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och blanda i havregryn och kokos. Låt det stå och dra någon minut.

Rör i resten av ingredienserna.

Klicka ut smeten på bakplåtsklädda plåtar. Ha mellanrum mellan klickarna eftersom att kakorna flyter ut när de gräddas.

Grädda mitt i ugnen i 6–8 minuter.

Låt flarnen svalna på plåten.

 

Ananassås

Till tre dubbla flarn med glass mellan gjorde jag en sås på:

 • 1 ring konserverad ananas
 • 1 msk ljus sirap
 • 1 tsk vaniljsocker

Mixa allt med en stavmixer.