Sega och söta Kokosflarn

Flera olika flarn har jag bakat och fler flarn finns i boken som bara väntar på att jag ska ge mig i kast med dem. Så nu har jag även bakat Kokosflarn. Denna gången brydde jag mig inte alls om det som står i slutet på varje flarnrecept, att man kan böja dem över en kavel. Det har ju inte fungerat hitintills och jag är säker på att det inte skulle fungerat nu heller så jag lät de färdiga kakorna ligga plant tills de var kalla.

Jag tänkte inte göra fel denna gången så jag skummade igenom receptet innan jag satte igång. Först smälte jag smöret. Därefter blandade jag ner resten av ingredienserna, kokos, vetemjöl, sirap, socker och lite grädde i grytan och rörde om. När det var gjort insåg jag att jag skulle ha låtit smöret svalna innan allt det andra blandades i. Hoppsan! För sent, min deg var ljummen och ganska mysig att ta i och jag låtsades att det var precis så den skulle vara.


Det står i receptet att man ska klicka ut degen med hjälp av en tesked men min deg var fast och gick att rulla till små bollar. Första plåten åkte in i ugnen och när jag tittade till kakorna några minuter senare så hade de flutit ut på kanterna men bollarna låg kvar i mitten. Det såg knasigt ut och jag tryckte till kakorna som väntade på gräddning så att detsamma inte skulle hända dem. När klockan ringde hade bollarna flutit ut men kanterna var på gränsen till brända. Den andra plåtens kakor blev likadana så min tillplattning spelade inte så stor roll.


Trots sina mörka kanter så är kokosflarnen jättegoda! Sega och söta och flottiga på flarnvis. Jag som inte brukar gilla kokoskakor är mycket förtjust i dessa. En av sönerna kom hem och hämtade några saker som han skulle ha när han skulle hem till en kompis och jag passade, till hans glädje, på att stoppa en burk kakor i hans väska. Risken finns att jag annars ätit upp alla de förföriskt goda kakorna själv.

 

Kokosflarn

ca 50 stycken

Ugn 175 grader

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 4 dl riven kokos
  • 3/4 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de övriga ingredienserna och rör till en smet. Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.

Grädda flarnen mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på plant underlag.