Bakabstinens och Havreflarn

Igår hade jag rejäl bakabstinens efter fem dagars uppehåll och botade den genom att ge mig på fyra recept. Allt är dock inte helt färdigt ännu. Jag bakade både tårtbottnar och bakelser som jag rapporterar om när de är fyllda och dekorerade och ätklara.

Många flarnrecept finns ju i boken och jag bestämde mig för att brottas vidare med dem.

Havregrynsflarn denna gång.

Ingredienserna skulle bara röras ihop och klickas ut. Snabbt och enkelt. 

Efter två misslyckats omgångar med olika flarn så passade jag dessa extra noga.

Klickarna fick inte bli stora eller ligga för tätt.

Sen satt jag på knä framför ugnen och bevittnade ett skådespel. Undrar vad som egentligen händer där inne rent kemiskt.

Först hände ingenting. Klickarna med smet bara låg där på sitt smörgåspapper. Sen började de sakta smälta ut och växa. Först på bredden och sen på höjden. Det är bakpulver i detta receptet till skillnad från de andra flarnen så det var inte så konstigt att de jäste. Men nu såg de ut att vilja bli muffins. 


Exakt efter fem minuter, samtidigt som klockan ringde, så genomgick kakorna en transformation och på ett par sekunder sjönk de ihop och förvandlades från mjuka kak-wannabies till flarn.

Fascinerande. Jag bara satt där och log för mig själv efter att ha bevittnat bakningens storhet.

När kakorna svalnat något så skulle de böjas över en käpp(!).

Nu har jag ingen sådan så jag plockade fram mina små kavlar och böjde kakorna över dem istället.

Havreflarnen blev bra. De är styva och håller formen och ser ut som flarn ska göra. 

Kanske skulle jag låtit dem vara inne lite längre i ugnen för att få dem riktigt krispiga men risken är att böjligheten försvunnit och att även dessa skulle smulats sönder då.

De är helt klart de mest lyckade flarnen hitintills och de smakar som havreflarn ska smaka. 

Själv tycker jag att mandelflarnen hade godare smak och äldste sonen röstar på ingefärsflarnen.

Jag får väl göra en topplista för flarn när jag bakat mig igenom alla som finns i boken.

Havreflarn

ca 30 stycken

ugn 200 grader

  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk kaffegrädde eller mjölk
  • 2 msk sirap
  • 1/4 tsk bakpulver

smält smöret. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Klicka ut på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt flarnen svalna något. Lossa dem från plåtarna och böj dem eventuellt.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*