Syltrutor i repris när ett namnsdagsbarn firade sig själv

I kväll har yngste sonen firat sin egen, sin morfars, sin morbrors och sin kusins namnsdag genom att baka en favorit i repris. Det är en kaka som han ofta pratat om sedan jag bakade dem i februari. Och nu när han ville baka något till sin egen ära och inte var sugen på att baka kladdkaka så slog han till och bakade Syltrutor. Först var han inte alls intresserad av att baka något ur min bok utan plockade fram den nya utgåvan av boken för att hitta någonting eget men när han fick syn på dessa så kunde han inte låta bli att baka dem.

Jag hade själv storslagna planer på att baka minst tre recept idag men så blev det inte. Jag har däremot varit ute på en inspirationstur i kakelvärlden för att se vad jag vill ha på väggen i mitt framtida nya kök. Det finns en miljard olika kakel i olika material och färger. I en affär blev jag bombarderad med idéer och kataloger och säljarens personliga smak och i en annan (det lite fiiiinare stället) blev jag totalt ignorerad och behandlades som luft. Det är jobbigt med köksbeslut och bara tanken på att inte ha ett kök i ett antal veckor skrämmer mig lite. Var och när ska jag baka då?

IMG_5271

I vilket fall som helst så blev det inget bakat för min del idag så det var roligt att sonen ville kliva fram och ta över hemmabagarerollen. Jag bestämde mig för att bara sitta vid köksbordet och guida honom i hans bakande. Det kliade lite i fingrarna några gånger och jag ingrep bara till lite vid ett par tillfällen. Vissa saker har jag gjort så många gånger att jag inte ens tänker på att det kan vara svårt. Som att blanda ner rumsvarmt smör i en blandning av mjöl och socker. Det tog sonen över en kvart att få ihop det till en smulig massa. Sen var det härligt att höra hans utrop över konsistensförändringen på degen när ägget blandades i. Att trycka ut degen i halva braspannan var inte enkelt men med envishet och tålamod så gick det bra och därefter kunde han bre på sylten. Enligt receptet så ska det vara lingonsylt i kakorna men eftersom att hallonsylt är sonens absoluta favorit så valde han att använda sådan istället. Ovanpå alltihop strösslade han till sist en blandning av havregryn, smält smör och socker och stoppade in kakan i ugnen.

IMG_5276

Han har uppenbarligen lärt sig, genom att stå bredvid mig i köket, att vår ugn inte är att lita på så han satte självmant klockan på lite kortare tid än utsatt och tittade till kakan i halvtid för att se hur den mådde. Den fick stå full tid, 20 minuter, och sen svalna något innan han skar ut fyrkanter och mumsade i sig av sin namnsdagskaka.

IMG_5279

Jag tycker att Syltrutorna är goda och han tycker att de är fantastiska. Vi kunde dock konstatera att de är bättre med lingonsylt. Degen och strösslet är väldigt söta i sig och kakan behöver det lite sura som lingonen tillför för att bli riktigt bra. Med hallonsylt blev kakan helt enkelt för söt.

Jag är en väldigt stolt mamma ikväll.

IMG_5284

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*