Syltblod och Jasonmasker, Merlington

När jag frågade vad som kännetecknar fredagen den trettonde här hemma så svarade äldste sonen och särbon unisont – Jason!

Okej, Jason fick det bli. Eftersom att jag inte klarar av att se skräckfilmer så hade jag heller inte full koll på honom. Men google finns ju, så det var bara att leta upp en bra bild att utgå ifrån.

Igår satt jag framför tv:n och formade små Jasonmasker av marsipan, kakao och karamellfärg. Det var pilligt och svårt men så otroligt roligt! Vissa blev lite väl dekorerade o kladdiga men någon blev riktigt bra.


I morse skyndade jag mig att göra degen till Merlington. Det blev mycket kladdigt och var mer som en smet än en deg. Efter någon timme i kylen hade den dock satt sig och gick utmärkt att kavla. 

Degen skulle kavlas och vikas och kavlas och vikas flera gånger innan det var dags att trycka ut runda kakor som sedan lades i formar. 

Det var roligt. Nu blev jag sugen på att kavla wienerbröd…


Mitt i baket upptäckte jag att smöret inte skulle räcka och jag hade inte lust att gå och handla. I min nyare version av sju sorters kakor står det att det går bra att använda flytande smör till vetebröd och småkakor. Jag chansade på att det även fungerar bra när man gör fyllning. Det gjorde det.

Fyllningen verkade lite snålt tilltagen för när jag fyllt hälften av formarna så började den ta slut. Jag fick skopa upp ur de redan fyllda och fördela jämt i alla. Jag var lite skeptiskt till att det skulle bli bra men receptet var såklart perfekt uttänkt och fyllningen jäste upp och fyllde kakorna fint.

Efter ca 20 minuter i ugnen tog jag ut plåten med kakorna och stjälpte upp dem. De lossnade hur lätt som helst från aluminiumformarna. Eller rättare sagt, de kasade ur av sig själv åt alla håll när jag stjälpte över dem på gallret.

När de svalnat tog jag fram mina Jasonfigurer och sylten som jag kokat av röda vinbär och björnbär för att få till blod.

Lite syltblod och Jasonmasker på Merlingtonbakelser blev inte så dumt.


Merlington

ca 20 st.

Ugnstemperatur 175 grader.

Degen:

 • 2 dl vetemjöl
 • 100 g smör
 • 2,5 msk vatten

Fyllning:

 • 100 g smör
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 ägg
 • 2 msk vetemjöl

Lägg mjölet i en skål. Tillsätt smöret och smula sönder det till en grynig massa. Blanda i vattnet och arbeta snabbt samman degen. Låt den vila i kylskåp i minst 1 timme.

Kavla ut degen till en stor fyrkantig platta. Vik den i tre delar, först på ena hållet och sedan på andra hållet. Kavla ut degen på nytt. Upprepa ytterligare två gånger.

Kavla ut degen tunt och ta med mått ut runda kakor ca 8 cm i  diameter. Lägg dem i aluminiumformar.

Rör samman smör och socker till fyllningen. Tillsätt ägget och blanda sedan i mjölet. Fyll formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

 

Comments

 • Hej!

  Letar och letar men hittar ibget recept på merlington! Vill du dela med dig? Kan de heta något annat än Merlibgton?

  • Hej,
   Självklart delar jag med mig av receptet. När jag startade Bakodyssén skrev jag inte ut recepten men det försöker jag nu efterhand rätta till. Så, tack för att du hörde av dig, nu finns recept på Merlington i blogginlägget. Lycka till med bakningen! /Maria

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*