Saftig och lyxig Mazarintårta

En av sönerna blev lite besviken när han kom på att jag redan bakat Mazariner. Vilken tur då att det även finns Mazarintårta i boken.
det är bara att baka exakt samma receptet som till mazariner fast att man gör en JÄTTE istället för många små. Receptet föreslår två olika fyllningar och när jag i våras bakade vårfina mazariner som bokklubbsfika så valde jag att göra fyllning nummer två. Den bygger på mandelmassa och är en ganska trögflytande smet. Jag minns att jag tyckte att det blev lite fyllning som knappt räckte men att den i ugnen jäste upp och fyllde formarna fint till slut. Till min mazarintårta valde jag nu fyllning nummer ett som blev en betydligt lösare historia. Skålla, skala och mal mandel eller gör som jag och använd mandelmjöl. Tre ägg vispade jag tillsammans med socker och sedan blandades mandeln och smält smör i. Det blev en lös och fluffig smet.

mazarint1

Flera timmar tidigare hade jag gjort degen till tårtan och när jag tog ut den ur kylen så var den stenhård och omöjlig att kavla ut. Jag fick skära den i bitar och lägga ett pussel av dem på bakbordet och sen kavla ut alltihop. Jag klädde en stor rund form med avtagbar kant som jag både smort och bröat.
Det var mycket fyllning men jag tryckte ändå ner pajdegen lite i formen för att den inte skulle sticka upp för mycket. Det gjorde att det blev en lite tjockare kant upptill i formen och det blev fint.

mazarint3
I 20 minuter skulle tårtan gräddas i nedre botten av ugnen. Efter 20 minuter skulle jag lätt kunnat hälla ut smeten igen. Det gick vågor i formen när jag petade på den. I femminuters intervaller kollade jag sen tårtan och när den stått 20 minuter extra hade fyllningen stannat och jag plockade ut kakan ur ugnen. Med tanke på att mazarinerna skulle gräddas i en kvart så lät faktiskt 20 minuter optimistiskt. Kanske fyllning två inte behöver stå så länge som tårta?

mazarint2
När jättemazarinen svalnat blandade jag florsocker, vatten och hallonsylt och bredde ut det över tårtan. Det blev fint och glasyren stelnade och blev precis som den skulle.
Jag och sönerna tog oss en riktig lyxfika på balkongen i kvällningen. Så god! Så saftig! Vi tryckte i oss knappt en tredjedel av tårtan, en bit åkte in i frysen och en väntar på att bli uppäten när som helst.
Jag tyckte att mazarinerna som jag bakade i våras var på gränsen till torra. Tårtan däremot är fantastisk. Det är fyllning nr 1 som gäller, helt klart. Den var värd att vänta extra 20 minuter på.
Jag skickade ett foto av tårtan till mina föräldrar som omedelbart svarade att de förundrades över höjden på den. ”Så hög är den aldrig när man köper mazarintårta på café”, sa de. Det var roligt att höra.

Så om ni ger er på att baka Mazarintårta och vill imponera på era fikagäster så gör fyllning nummer 1!

mazarint4

Comments

  • Tror faktiskt jag skall prova en dag! Får köpa man delmålet och så får vi ju kolla av så det är samma recept i min nyare bok!

      • Nu har jag bakat den. Receptet verkar vara det samma i min ”nya” bok. Min blev inte lika vacker som din och hade inte tagit skada av ett par minuter till i ugnen. Tyckte den verkade klar efter 35 minuter men var nästan lite för kladdig i mitten. Men mycket god!
        3U92Praktiskt med mandelmjöl och inte mycket dyrare än att köpa mandel och riva själv. Du får behålla kvarnen.

        • Vad kul att din också blev bra. Jag har ritat en liten stjärna vid mazarintårtan i boken.
          = Favorit att baka igen.
          Tack för kvarnen. Du vet var den finns om du behöver den igen någon dag. 🙂

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*