Rosenskimrande nationaldagsbakelser

Igår gick jag till affären och köpte årets första jordgubbar. De har funnits att köpa i över en vecka nu men de var så dyra förut så jag har hoppat över det tills det blivit dags att baka nationaldagsbakelsen. Jag brukar inte vara någon storfirare av nationaldagen men nu tänkte jag att om det nu finns en bakelse dagen till ära så ska den bakas. Jag införskaffade även mandelmassa och gick hem för att baka i mitt nya kök. Bakelsen finns att hitta på otaliga platser ute i receptdjungeln på nätet. Jag insåg lite sent (röd dag och stängt på systemet) att det ska vara apelsinlikör i fyllningen. Jag vandrade tillbaka till affären och köpte en apelsin.

När jag bläddrade runt bland alla förslag på hur man bakar kakan så stod det i ett av dem att man skulle riva mandelmassan och sedan köra den tillsammans med smöret i mixern med kniven i. Hm, det var för mig ett oprövat moment så jag gjorde precis så. Det blev först lite väl fullt i min lilla behållare men efter ett litet tag så började det blandas. Men min mixer började också lukta bränd plast och det kändes som om den höll på att brinna upp inuti.

mixer

Jag fick snabbt ut den nu mjuka smeten med hjälpa av en slickepott (som jag fick på kanelbullensdag av Hembakningsrådet) och ner i en annan skål. Det visade sig att smöret inte hackats sönder helt ändå och jag fick ta till mitt gamla hederliga knep – att mosa med en gaffel. Nu skulle äggen blandas i. I något recept står det att äggen är vispade och i något står det att de bara ska blandas i. vad betyder då vispade ägg? Fluffigt vispade eller lätt uppvispade med en gaffel? Jag gjorde en mellanvariant och vispade de tre äggen kraftigt med en gaffel till en gul smet och blandade ner dem i mandelmasse-smör smeten.

Därefter tog jag fram en braspanna och delade av den i hälften med hjälp av ett bakplåtspapper och bredde ut min smed däri. Jag satte ugnen på 175 grader, stoppade i plåten i mitten och satte klockan på 10 minuter. Nu kunde jag sitta där framför ugnsluckan och titta in genom en alldeles ny och skinande ren glasruta och se vad som hände där inne. Efter 10 minuter hade kakan fortfarande våta pölar på ovansidan, efter 12 såg den kladdig ut men efter ytterligare en minut hade den stelnat och såg geggig men fast ut. Då tog jag ut den och lät den svalna på ett galler. Jag är inte invand i mitt nya kök ännu och när jag stod där och balanserade en varm plåt i ena handen så insåg jag att jag inte längre bara kunde ställa den ifrån mig på spisen och luta den mot väggen som jag gjorde förut. Kakeln och spishällen tål naturligtvis värmen men inte den nya snygga bänkskivan. Snabbt fick jag fibbla upp ugnsluckan, där är en besvärlig barnspärr på, med min lediga hand och trycka in plåten i ugnen igen med den andra. Naturligtvis brände jag mig på armen under denna manöver.

ugn

Någon timme senare öppnade jag skåpet och plockade ut mitt favoritglas, det som jag fått i present av äldste sonen och som det står ”totally perfect in every way” på. Det använde jag nu att stansa ut runda kakor med. Det skulle bli 12 stycken. Jag fick bara ut 9, men det blev mycket spill runt om och jag skar ut små fyrkanter och trekanter som jag nu gjort nationaldags-munsbitar av. Jag smakade på spillet som jag skurit bort och det var otroligt saftigt och mjukt. Kakan smälte i munnen. Speciellt och inte dumt alls. Denna bakelse kommer att behöva ätas med sked konstaterade jag snabbt.

stans

Idag på morgonen blandade jag till fyllningen till bakelserna. Jag rev mandelmassa fint och pressade i apelsinsaft. Apelsinen var lite smaklös så jag var inte helt nöjd. Jag borde haft den där likören. Efter en snabb till i mitt minimala utbud av spritsorter hittade jag punschen som jag fick av mamma och pappa redan till Bakodysséns premiärbak, Punschnäbbar, och som jag använt i flera recept efter det. Efter en snabb test beslutade jag mig för att höja smaken på min nationaldagsbakelse med denna dryck. En full kork med punsch blandades i och det blev bra smak men nu var fyllningen alldeles för lös och rinnig. Någon mer mandelmassa hade jag inte men dock mandelmjöl. Så nu har ändrat receptet och gjort en egen bakelse. Det var inte meningen från början men så blev det. Och har man börjat kan man ju lika gärna fortsätta. Jag tyckte att kakan var lite väl marsipanig så jag vispade lite grädde också. Jag tänkte att det nog skulle falla mina nära och kära lite bättre i smaken.

apelsin   jordgubbar

Jordgubbarna ska enligt recepten jag hittat skivas och läggas över hela bakelsen. Jag ville prova något nytt och skar först med kniv och sen med en tesked i jordgubbarna så att de blev till rosor. Det blev fint och jag lade en ros på varje bakelse och spritsade en ring grädde runt om. Som pricken över i satte jag en liten citronmelisskvist på sidan. Det blev väldigt tjusigt om jag får säga det själv. Tjusigare än det smakade ansåg yngste sonen som tog en liten bit av sin bakelse och sköt sedan undan tallriken och tackade för sig.

bakelse   snittar

Det smakar mycket mandelmassa och kakan är mjuk och lätt kletig och bör serveras kylskåpskall. Men jordgubben på toppen gjorde att mina vuxna smaklökar gillar den. Ännu godare är den nog om den smakar mer av apelsin.

Äldste sonen kom nu på kvällen och frågade om det fanns fler bakelser för att de var så himla goda. Det är ett bra betyg.

Bakodysséns Nationaldagsbakelser

Botten:

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 3 ägg

Riv mandelmassan och blanda den med rumstempererat smör. Vispa ihop äggen med en gaffel och blanda i dem. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form eller i en halv braspanna. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt kakan kallna och stansa sedan ut 12 stycken runda bakelsebottnar.

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • saft från 1/2 apelsin
  • 1 kork punsch
  • jordgubbar
  • citronmeliss

Riv mandelmassan fint och blanda den med apelsinsaft och punsch. Blir smeten för lös går det att blanda i mandelmjöl eller extra mandelmassa om man har det hemma.

Bred ut fyllningen på kakbotten, dekorera med jordgubbar och spritsa grädde runt om. Sätt till sist en liten kvist citronmesliss på varje bakelse.

Servera bakelserna kylskåpskalla.

 

Glad Nationaldag på er alla och Grattis Sverige!