Pannkakstårta med Legend of Zelda på 11-års dagen

Det är inte alla som fyller elva år två gånger i livet. Men eftersom att jag är en av dem som faktiskt har privilegiet att göra det (är ett 29-februaribarn) och samtidigt är jämngammal med min yngste son så passar jag på och bakar en tårta värdig en elvaåring – Pannkakstårta med färska  jordgubbar och Link på toppen. För er som inte vet så är Link hjälten i spelet Legend of Zelda. Han är även den stora hjälten hemma hos oss och den andra elvaåringen har klippt Link-frisyr och vill gärna ha en full Linkkostym.
I förra veckan gjorde vi ett första försök att rita med pannkakssmet. Det gick sådär bra. Denna gång blandade jag till en smet till amerikanska pannkakor, delade den på hälften och färgade/smaksatte ena halvan med kakao. Jag har inte hunnit leta upp eller införskaffa flaskor med pipkorkar utan chansade på att det skulle gå bra att spritsa ut smeten. Jag använde vanliga fryspåsar som jag klippte så små hål som jag bara kunde i hörnet på. Det gick bra men det var kladdigt och det tog några försök innan jag lärde mig hur jag skulle stoppa flödet ur påsen när jag spritsade. Mitt gamla hederliga pannkaksjärn är väl insmort och jag använde inte mer smör än det som smältes på järnet och hälldes i smeten. Pannkakorna fastnade inte alls och ytan på pannkaksfigurerna blev jämn och fin till skillnad från figurerna vi gjorde på svensk pannkakssmet.
IMG_9337   IMG_9338   IMG_9340
Det här är så roligt! Det gäller att tänka rätt och få till linjer och lagren i rätt ordning. Den förste Linkfiguren jag gjorde fick öronen utanpå håret och jag gjorde en pannkaka med text som blev spegelvänd när jag vände på den. Jag och min livs levande Link stekte pannkakor och roade oss kungligt och passade även på att fira Pokémons 20 års-dag, som var den 27e, genom att rita den lille Pikachu på pannkaksjärnet. Grattis till honom!
IMG_9345   IMG_9349   IMG_9350
Jag är inte jätteförtjust i amerikanska pannkakor, de är lite för tjocka och kakaktiga för min smak. Vanliga pannkakor är godare så det fick bli sådana till själva födelsedagstårtan. Mitt pannkaksrecept innehåller många ägg och ibland byter jag ut en deciliter vetemjöl mot sojamjöl. Detta för att få i extra mycket protein i pannkakorna. Numera äter mina söner som normala människor men när de var yngre var det en kamp att få dem att äta överhuvudtaget. Pannkakor brukade gå bra och då gällde det att göra dem så nyttiga som det bara gick. Jag fick dock akta mig noga så att jag inte tog för mycket sojamjöl i smeten. Risken var att pannkakorna började smaka sött av sojamjölet och det gick inte hem i stugan, plus att sojamjöl binder inte lika bra som vetemjöl och pannkakorna blev svåra att vända. 1000-tals pannkakor har jag stekt i mina dagar.
Pannkakorna till min tårta staplade jag på hög med grädde och hallonsylt emellan. Det är ett vinnarrecept om man ska göra tårta, att blanda vispad grädde och hallonsylt. Två gånger i tonåren vann jag tillsammans med min kompis RS-lufts tårt-tävling, med just en sådan fyllning mellan tårtbottnarna.  RS står för Roverscout och Luft det var Lunds distrikts RS:are. Första året vann vi med en tjusig radio-tårta och den andra gången var temat ”Lund 1000 år”. Vi bakade en grön tårta med en backe på. Uppe på backen stoltserade vårt Dalby med nordens äldsta stenkyrka och Forsans kiosk. Där nedanför backen låg några pinnar där Lund just börjat byggas.
Vad roligt det var! Nu kan jag inte vänta tills jag fyller femton nästa gång. Det är bara 16 år tills dess…
IMG_9410
Överst på min pannkakstårta lade jag Link-pannkakan och spritsade sedan grädde på kanten. Sist dekorerade jag med färska jordgubbar. Som vinterbarn var jag alltid ledsen över att det inte var jordgubbssäsong på min födelsedag. Numera går det till min glädje att hitta jordgubbar trots att det är februari, de smakar inte så mycket men de ger hopp om värme och sommar och sol.
Amerikanska pannkakor
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk smält smör
1 ägg
evt. 1/2-1 msk kakao (som färgsättning när man ritar)
Blanda samman de torra ingredienserna. Häll i mjölk, ägg och smör och vispa till en jämn smet.
Pannkakor
1 liter mjölk
4 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk salt
2 msk smält smör eller olja
evt. smör till stekning, det beror på järnet och hur frasiga du vill ha pannkakorna
Vispa samman mjölk och mjöl till en jämn smet, tillsätt ägg och salt. Smält smöret på järnet och häll det i smeten.
IMG_9414

Comments