Mumsiga mandelbåtar med apelsinglasyr

Häromdagen när sönerna skrattade med och åt varandra, skrek och tjoade framför Super Mario 3D-world i vardagsrummet, satte jag igång att baka Mandelbåtar.

Mandelbåtar är kakor som gräddas i formar och garneras med florsocker-glasyr, vilket jag tyckte lät gott. Alla ingredienser till receptet som jag hittade i boken från 1965 fanns som tur var hemma så denna gång slapp jag bege mig iväg och handla.

Jag började med att smälta och bryna smöret. Smöret fick koka rejält och efter en liten stund blev det lätt brunt och doftade på ett helt nytt, men fortfarande smörigt, sätt – brynt.

Man ska använda små båtformade formar när man bakar mandelbåtar. Jag har inga båtformade formar. Om jag hade alla sorters formar som man måste ha när man bakar ur sju sorters kakor så skulle mina köksskåp vara fulla. Det hade såklart i och för sig varit roligt om jag hade haft formar i fler former men det går så bra med det jag har. Jag smorde nu istället 18 stycken Mandelmusselformar och formar som egentligen är till för att baka vaniljhjärtan i. Jag har bakat i mandelmusselformar många gånger och många gånger har kakorna fastnat i formarna. Nu mer har jag stor respekt för mandelmusselformarna så denna gång smorde jag och mjölade dem ordentligt för att undvika ännu en katastrof. Jag har lärt mig att det är bättre att gnida ut smöret i formarna istället för att smälta smöret och pensla. Det blir ett mer heltäckande och skyddande lager på det viset. När formarna var rejält insmorda fick de ett lager mjöl också.

Gud nåde de kakor som fastnar nu, tänkte jag när japansk-pop skrålade från vardagsrummet. Sönerna sjöng med på språket de inte behärskar samtidigt som de skällde lite på varandra. Någon fuskade, någon förlorade.

Nu var det dags att blanda smeten. Jag varken skållade, skalade eller hackade mandel utan jag tog mandelmjöl istället. Det är både lättare och snabbare. Fem ägg skulle separeras i gulor och vitor. Äggulorna sparade jag i en burk i kylskåpet. Dem får jag baka något annat av en annan dag. Tre äggvitor blandades med mandeln och florsocker till en jämn smet. Därefter blandade jag i det brynta, och nu kalla, smöret tillsammans med vetemjöl. Sist vände jag i två äggvitor som jag vispat till hårt skum.

  

Smeten klickade jag försiktigt ut i formarna innan jag ställde dem på en plåt och skickade in dem i ugnen. Kakorna skulle gräddas i en kvart och under tiden blandade jag till glasyren. Det står inte hur mycket florsocker jag skulle använda till glasyren så jag fick höfta och började med 1 dl. Det blev för lite och jag fick blanda till lite till. Lite drygt 1 ½ dl gick nog åt till alla kakorna. Florsockret blandade jag med nypressad apelsinsaft och rivet skal av en hel apelsin. Glasyren blev både fin och god.

 

Nu kom det kritiska momentet. Kakorna var ute ur ugnen och det var dags att lossa dem från formarna. Hur länge skulle jag låta dem stå och svalna innan jag skulle börja banka och bända för att få ut innehållet? Receptet säger att glasyren ska bredas på kakorna när de fortfarande är ljumna. Det borde betyda att kakorna skulle ur formarna meddetsamma tänkte jag och grabbade tag i grytlapparna.

  

Jag hade inte behövt oroa mig det minsta denna gång. Kakorna gled lätt och fint ur formarna och det var inga problem alls bre ut glasyren.

Eftersom att detta är kakor från 1965 så är de som vanligt lite bleka. Jag plockade fram och dekorerade dem med sockerhjärtan, stjärnor och fjärilar för att få det lite festligare. Nu var ju inte dekorationerna så värst färgglada de heller, men lite piffigt blev det.

Sönerna och jag provsmakade kakorna och godkände dem. De smakade inte dumt alls. Vi hoppade inte högt av glädje när vi åt dem men goda är de. Mandelbåtar är mjuka kakor som ser ut som om de skulle vara hårda och påminner om mazariner lite, fast utan mördegsskalet. Äsch, jag kan inte förklara riktigt. Men de är goda och smakar mandel. Jag skickade över några av kakorna till mamma och pappa och i ett sms på kvällen fick jag veta att detta var, enligt pappa, något av det bästa jag bakat. Så, go vänner. Baka ni dem, ni också!

  

Mandelbåtar

Ca 18 st.

  • 150 g smör
  • 125 g mandel
  • 2 dl florsocker
  • 5 äggvitor
  • Knappt 1 dl vetemjöl

Glasyr:

  • Drygt 1 ½ dl florsocker
  • Saft och rivet skal av apelsin

Bryn smöret och låt det svalna. Skålla, skala och mal mandeln (eller ta 125 g mandelmjöl). Blanda med sockret och tre äggvitor. Rör smeten kraftigt. Tillsätt mjölet och smöret och vänd ner resten av äggvitorna, vispade till hårt skum. Smörj och mjöla små, båtformade kakformar. Fyll dem till 2/3 delar med smet. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Blanda socker, apelsinsaft och rivet apelsinskal till en glasyr och bred detta över kakorna medan de är ljumma.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*