Härligt svampiga plommonmuffins

Plommonträdet har bjudit på mycket frukt i år. Så mycket att grenarna har knäckts. Det är lite sorgligt att vi inte tog oss tid att gallra eftersom att nu tog trädet stryk och vi fick tusentals små frukter istället för hundratals stora. Våra plommon är av den vanliga sorten Viktoria. De är goda tycker jag och varje år kokar jag marmelad och äter så många jag kan innan jag får ont i magen. När jag är klar märks det inte att jag tagit av plommonskörden. Varför jag inte bakat med plommonen förut vet jag inte och nu när de är slut för säsongen undrar jag varför jag inte gjorde en paj på dem, precis som jag gjorde med päronen. Paj blev det inte men jag bakade muffins som jag smaksatte med plommon.

img_2423   img_2424

Jag följde receptet på fuktmuffins ur boken från 1965 men plockade bort original-fruktdelen och ersatte det med plommon istället. Det är ett enkelt recept att följa. Man ska bara röra ihop ingredienserna till en tjock, härlig smet och klicka ut den i formar. Jag gillar det där när man inte behöver plocka fram elvispen. Egentligen skulle det bli 20 stycken muffins av receptet men jag valde något mindre formar än vanliga muffinsformar och fick därför ca 30 stycken istället.

img_2420   img_2429

Formarna fyllde jag till 2/3 och innan jag skickade in dem i ugnen skar jag plommonen i klyftor och stack ner dem i kakorna. Muffinsen växte och blev höga och fina inne i ugnen. Det såg riktigt bra ut men jag var orolig att de antingen skulle svämma över eller, som muffins gjort så många gånger förr när jag bakat, sjunka ihop och tappa all toppighet så fort de kom ut ur ugnen. Ingen av mina farhågor slog in. Detta är ett bra muffinsrecept. De håller formen, är sådär lite lagom svampiga i konsistensen, doftar och, framförallt, smakar gott.

Jag ska baka dem igen och då ska jag följa sextiotalsreceptet till punkt och pricka och istället för plommon fylla dem med kakfyllning (vad det nu är) och russin.

img_2440

Muffins med plommon efter receptet Muffins ur boken från 1965

ca 30 st, ugn 200 grader i ca 15 minuter

  • 125 g smörblandningen
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl gräddmjölk (jag tar hälften vispgrädde och hälften mjölk)
  • 10 färska plommon

Rör smör och socker pösigt. Tiillsägg äggen ett i taget under omrörning. Nlanda mjölet och bakpulvret och rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan. Häll smeten till 2/3 i pappersformar. Skär plommonen i klyftor och stick ner dem i formarna.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

img_2444

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*