Glutenfria pepparkakor med fel sorts mjöl

I boken finns det recept på Glutenfria pepparkakor. De innehåller ungefär samma som andra vanliga recept men skillnaden är att man ska köpa glutenfri brödmix och blanda i istället för vetemjöl. Boken är från 1985 och på den tiden fanns det antagligen inte så mycket glutenfritt att välja på i affärerna. Som tur är så finns det massor med glutenfria produkter nu för tiden men det blev besvärligt för mig för jag visste inte riktigt vad jag skulle välja. Nu valde jag ett mjöl gjort av havre, som visade sig vara fullkorn, och degen blev lite väl grov och ska jag göra receptet igen så får jag läsa på bättre om vilken sorts mjöl som passar bäst. Det står förvisso på paketet att det är perfekt till bakning av kakor men nja, det var lite väl grovt. Mjölet betedde sig annorlunda än vetemjöl och sög inte i sig det våta på samma sätt.  När jag blandat samman alla ingredienserna så var degen otroligt kladdig och jag var orolig för att det inte skulle gå att använda den alls. Lite extra mjöl blandade jag i men vågade inte ösa på för mycket för att jag var rädd att kakorna skulle bli torra.

IMG_7369   IMG_7372   IMG_7424

När degen vilat i kylskåpet över natten och jag tog ut den för att kavla ut den på bakbordet så hade den genomgått en förvandling. Det gick lätt att kavla ut den och den klistrade inte fast i bordet. Det står att man inte ska kavla ut degen för tunt så det blev relativt tjocka pepparkakor som gräddades. Tyvärr får jag säga att kakorna blev väldigt torra. Det är mitt fel så klart eftersom att jag blandade i extra mjöl, men jag vidhåller att mjölet inte heller var det bästa för ändamålet.

IMG_7426

Någon som är glutenintolerant som har några mjöltips att komma med? Om jag ska göra glutenfria pepparkakor så vill jag ju att de ska vara lika goda som vanliga pepparkakor. Egentligen är det inte så stor skillnad i smaken det är bara det att man får dricka ett stort glas mjölk efter varje pepparkaka som det är nu.

IMG_7437

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*