Drömtårta – himmelskt gott!

Efter att ha bakat två recept ur boken från 1965 kände jag ett stort behov av att baka något ur min gamla hederliga trotjänare. Jag ville baka något riktigt gott och letade därför upp receptet på Drömtårta.Den är en av mina absoluta favoriter. Den är lätt att baka och smakar fantastiskt! Jag har bakat den förut, som recept nr 49 under Bakodysséns första år, och som randig födelsedagstårta när sonen och kusinen fyllde 14 respektive 12 år. Den tårtan var otroligt smarrig. Jag rullade många rulltårtor utanpå varandra och när man sedan skar i tårtan så var bitarna läckra att titta på. Här hittar du foton på den tårtan.

Jag började med att gå till affären och hämta ut strösocker. Jag säger hämta ut eftersom att både jag och yngste sonen fick kuponger från Dansukker i pris av Hembakningsrådet på kanelbullens dag. Tack.

Det kändes tryggt och ”hemma” att slå upp min bok och baka ur den igen. Snabbt och lätt vispade jag ihop ägg och socker till en pösig smet och siktade sedan i mjöl, bakpulver och kakao. Smeten bredde jag ut på ett bakplåtspapper på en plåt och gräddade sedan kakan i 5 minuter. Jag vände upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och drog bort det pappret som den gräddats på. Det gick lätt. Ibland fastnar pappret och man får pensla med kallt vatten ovanpå för att få loss det.

dromtarta5

Smör till fyllningen hade jag varit förutseende nog att lägga fram i tid så när det var dags att göra smörkräm var den mjuk och lättbearbetad. Det är mycket smör i drömtårta och det får man inte glömma när man glufsar den i sig. Väljer man (som jag absolut kan göra) att äta flera bitar så ska man ju också var medveten om var smöret sen sätter sig….

Smörkrämen består, utöver det bilrings-skapande smöret, av florsocker och vaniljsocker. Dessa tre ingredienser rörde jag ihop och bredde ut så jämt som möjligt över den avsvalnade kakan.

dromtarta4

När jag rullat ihop drömtårtan till en rulltårta stoppade jag in den i kylskåpet så att den skulle stelna. Det är lättare att skära snygga bitar av den när den är kall. Godast är den när den är rumsvarm, tycker jag.

dromtarta3   dromtarta1

Senare på kvällen satt jag framför tv:n med fika framdukat och tittade på kulturnyheterna. De berättade den tråkiga nyheten att Leonard Cohen gått ur tiden och så spelade de hans låt Halleluja. Precis då stoppade jag in en bit drömtårta i munnen. Vilket ledmotiv kakan fick! Det var himmelskt gott, och halleluja vilken låtskrivare och artist han var, Leonard.

dromtarta2

Drömtårta

ugn 250 grader

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

fyllning:

  • 150 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

vispa ägg och socker pösigt. blanda mjöl siktad kakao och bakpulver. vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper eller fuktig duk. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt den kallna. Rör matfett och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*