Marängbokstäver som dekoration

När den stora dagen var på intågande och jag bakade de två sista recepten innan jag nådde deadline så fick jag massor med äggvitor över. Jag bakade Mariabollar, mycket smarriga bakelser, och Jubileumstårta. Båda bakverken innehåller kräm som kokas på äggula. Jag som planerade ett kalas för att fira min högtidsstund och hade ambitioner att pynta lägenheten eller på något annat sätt sätta extra guld på dagen. Som alltid, hamnade jag i tidsnöd och jag insåg att någon extra piffning förutom en snabb dammsugning var uteslutet om jag skulle hinna baka färdigt.

Men så stod jag där i köket med sex stycken äggvitor i en kopp som bara ville förvandlas till maräng. Jag kunde riktigt höra hur de ropade på mig och jag var bara tvungen att lyssna. Ett av de riktigt lyckade baken under Bakodyssén var när jag bakade Marängkransar. De blev fina, glansiga, frasiga och gick lätt att spritsa ut och höll formen. Det receptet använde jag även när jag bakade Citronglanskakan till min brors födelsedag och dekorerade den med ”stekta ägg”. Plötsligt var det självklart att jag skulle baka dem till Bakodysséns ettårs-kalas och jag skulle naturligtvis använda spritsen som penna.

Sagt och gjort, mitt under bakningen av tårta och bakelser satte jag även igång att vispa äggvitor och socker. Grytan som jag vanligtvis kokar pasta i har under året fått fungera som marängvispargryta. Eller rättare sagt, i grytan kokar jag upp lite vatten och därefter ställer jag min stora blå plastbunke ovanpå och vispar marängen i den. Det är viktigt att det sluter tätt så att vattnet inte kommer ner i smeten. Lite ånga pyser ut på sidorna men det har inte stört min marängbakning hitintills. Jag har läst på och förstått att man egentligen ska vispa maräng i en rostfri skål eftersom att en plastskål är svår att få helt fettfri. Maräng fluffar inte tillsammans med fett. Eftersom att jag inte äger en rostfri skål har jag löst problemet genom att först diska och torka min plastskål väldigt noga och sedan torka den ytterligare en gång med hushållspapper precis innan jag ska vispa äggvitan. Allt för att skålen ska bli så fettfri som möjligt.

IMG_8772

Nu stod jag där och vispade maräng samtidigt som jag väntade på att två olika fyllningar skulle stelna trots avsaknad av gelatin, petitchoubakelser som skulle svalna och en tårta som skulle dekoreras, samtidigt som min gamla trötta diskmaskinen som vanligt bara diskade till hälften rent och gästerna skulle komma om ett par timmar. Men jag var vid gott mod och jag tog god tid på mig och vispade marängen länge och väl tills den var skinande blank, ljummen och hade fått en riktigt fast konsistens.

IMG_8777  

Då var det dags att spritsa. Mina riktiga spritspåsar har ju under året gått sönder en efter en då jag försökt att spritsa småkaksdegar utan en vevsprits. Jag minns Lekebergskransarna med fasa. Nu stoppade jag ner stjärnmunstycket i en vanlig fryspåse, slevade ner smeten och började lugnt och metodiskt spritsa ut bokstäver. Det gick lätt och det var jätteroligt att skriva med maräng.

IMG_8811

Jag skrev och skrev, smeten räckte till många bokstäver och jag fyllde tre plåtar som jag stoppade in i ugnen samtidigt trots att jag inte har en varmluftsugn. Efter en knapp timme var de färdiga och jag kunde plockade ut fina, vita och spröda bokstäver. När gästerna en stund senare plingade på dörren var både hallbyrån och köksbordet dekorerat med marängtext.

IMG_8812   IMG_8798
Flera timmar senare när vi hade skålat i Champagne och Champis, fikat god tårta och mumsiga bakelser, spelat Wii och pratat en massa så fanns det inte en enda liten bokstavsmaräng kvar. De var inte bara fina, de var väldigt goda också.

IMG_8823

Marängkransar
ca 25 st. ugn/varmluftsugn 100 grader

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • (1 dl riktigt finhackad sötmandel eller nötkärnor) – dessa hoppade jag över denna gången

Häll lite vatten i en kastrull och låt det sjuda, sätt en skål ovanpå som täcker kastrullen. Blanda äggvitor och socker i skålen och vispa tills smeten är fast. proöva att en marängtopp håller formen. Blanda eventuellt i mandel eller nötter. Spritsa ut smeten till kransar eller bokstäver på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills marängerna känns torra och lätta.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*