Citronglanskaka med stekta ägg

Idag är det min storebrors födelsedag och jag har såklart bakat en tårta åt honom. Det blev Citronglanskaka med en påsktwist.

Ingredienserna i kakan är citron och åter citron och jag förberedde det mesta igår och satte ihop tårtan idag. Citronglanskaka är en slags sockerkaka med rivet citronskal som om man vill kan delas i två tårtbottnar och fyllas med citronkräm. Det ville jag göra så jag kokade kräm som jag, efter att den svalnat, blandade med vispad grädde. Tårtan glaserades sen med ljust grön citronsmakande florsockerglasyr.För att göra tårtan lite roligare och påskaktig så bakade jag stekta ägg att lägga på toppen. 

Jag har ju tidigare bakat marängkransar till alla hjärtans dag. Nu var det ju bara att snabbt vispa marängsmet och göra sådana igen.

Om jag ändå läst receptet och inte haft så bråttom. För att marängkransarna ska bli sådär fasta och fina så ska smeten vispas över en kastrull med kokande vatten. Det glömde jag, så min smet flöt ut lite när jag spritsade. Det gjorde i och för sig ingenting för det blev mer ägglikt såhär än om marängerna hade haft spritsränder på sig. Däremot var det värre med gräddningen. Någonting händer uppenbarligen när man vispar marängsmet över värme. Förra gången blev marängerna torra och lätta och kritvita. Denna gången var de kladdiga och långt ifrån färdiga efter sina 45 minuter i ugnen. Det tog minst 45 minuter till innan de gick att lyfta från plåten. Jag lät dem stå kvar  i eftervärmen i ugnen hela natten. Marängerna smakar gott men de är sega och blev lite gulaktiga. För detta ändamålet gjorde det ingenting men till en annangång, Maria, läs receptet innan du börjar baka!Jag smulade några av de sega marängerna, så gott det gick, och tryckte fast dem i glasyren runt kanten på tårtan. Sen lade jag de hela marängerna som äggvita uppe på tårtan och klickade i citronkräm. Ägg!

Jag gillar utseendet på tårtan och den blev, som min svägerska sa, lite vårlik med grön botten och marängsnö på kanten.

Tårtan mottogs med blandade känslor och någon lämnade sin bit på tallriken och någon tog mer än en bit.

 Åh, nej inte citron! 

För mycket citron!

 Citronen gör att tårtan inte känns så söt. 

Mm god!Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*