Fina och fula maränger

Krämen till Mignonbakelserna som jag precis bakat innehåller äggulor och då var det ju som upplagt för att göra maränger. Tre äggvitor hade jag över så då siktade jag mig in på att göra Marängkransar. Enligt receptet så ska det vara tre äggvitor och två dl socker som vispas hårt över ett vattenbad och på slutet så kan man om man vill blanda i fint hackad mandel.

Jag vispade och spritsade ut halva marängsmeten på bakplåtspappret. Sen blandade jag i mandel för att prova både med och utan. När mandeln kom i smeten så tappade smeten formen och spritsmönstret blev inte lika tydligt.

När jag var klar och satte in den första plåten i ugnen upptäckte jag att det fanns en äggvita kvar i ett glas på vasken som jag glömt att vispa i smeten!

Då gjorde jag lite mer smet och spritsade ut fler hjärtformade maränger. Den sista omgången blev väldigt fina.

Eftersom att jag mitt i min bakyra skar krämen till bakelserna och fick börja om så blev det ju ännu mer äggvita att ta hand om.

Jag gjorde då ”Billiga och bra maränger”. I dem ska det vara hjorthornssalt. Fy vad det luktar illa. Jag blandade även i lite pepparmintssmak för att marängerna inte bara ska smaka socker. Dessa spritsade jag också ut som hjärtan men enligt receptet ska man klicka ut dem på bakplåtspapper och det kunde jag lika gärna ha gjort för att de flöt ut och blev platta. Jag försökte med hjälp av min hjärtform stansa ut hjärtan men kakorna är väldigt krispiga och smular sönder. Det heter från och med nu ”Alla hjärtans dag blobbar”! Det luktade inte gott när jag öppnade ugnsluckan. Hjorthornssalt är speciellt, jag hoppas att marängerna är delikata ändå.

maräng3

Comments

  • Oh vad du kan och vad du lär dig! Får jag lära dig en sak? Till vissa sorters kakor har det betydelse om man mixar eller maler mandeln. T.ex till mandelmusslor måste den vara mald/riven. Hackad/mixad och riven mandel suger upp olika . Jag har en handvevad kvarn som du kan få låna. LP
    Loppisköpt!

    • Tack! Ja, du får gärna lära ut alla knep du sitter inne med. Jag tar tacksamt emot och lånar din kvarn tills det blir sommar och jag förhoppningsvis hittar en egen på en loppis någonstans.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*