Bokstavsmaränger med choklad

Det blev som jag tidigare berättat tre äggvitor över när jag bakade Omvänd Drömtårta på rulltårtans dag. Snabbt och lätt vispade jag ihop äggvitorna tillsammans med strösocker över en kastrull med sjudande vatten till en seg och härlig marängsmet.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. – Jag älskar marängsmet! Den är så vit och skinande och slät och inbjudande.

Jag har skrivit med maränger förr bland annat när jag firade att jag klarat av att baka alla 293 recepten ur sju sorters kakor på 365 dagar. Läs här och här. Denna gången blev det marängskrift till sonens 16 årsdag. Det är roligt att spritsa bokstäver och det blir fin dekoration på kalasfaten.

marang1   marang2

För att göra marängerna finare bröt jag en rad mörk choklad av en 100 grams 70% chokladkakaoch smälte den och vände ner i smeten. Jag ville att marängerna skulle bli sådär fint marmorerade. Smeten blev tjusig men  trots att jag bara rörde lite när chokladen var i så blandades smeten samman i spritsen och marängerna blev beigebruna och inte alls randiga och melerade. Lite tråkigt men de smakar gott och mängden choklad i smeten var rätt.

Det blev lite av ett hastverk när jag skulle spritsa och jag glömde stoppa spritstratten i spritspåsen innan jag slevade ner smeten. Så jag fick hålla stjärnstruten utanpå påsen och spritsa igenom den när jag formade bokstäverna på bakplåtspappret. Det var lite kladdigare än det hade behövt vara, men det gick det med.

marang3   marang4

I den gamla boken från 1965 som jag har liggande framme i köket stod det ingenting om hur länge marängerna skulle gräddas. Så min gamla trotjänare från -85 fick svara på den frångan. Numera har jag varmluftsugn och kunde grädda alla tre plåtarna samtidigt. Vilken lyx!

Receptet jag använde går under namnet Sjuden marängmassa och det står att den passar extra bra till tårtbottnar. Boken kommer också med några bra marängtips. Man ska börja att vispa med långsamma tag. De sega äggvitetrådarna skall långsamt tänjas ut, därefter ska man öka visphastigheten. Om man inte har massan över sjudande vatten så är tipset att man vispar i 1/3 av sockret och när marängmassan ser klar ut så vänder man försiktigt i resten av sockret innan man sedan spritsar.

marang5

Bokstavsmaränger

3 äggvitor

2 dl strösocker

en rad 70 % choklad

Vispa äggvitorna och sockret med en elvisp i en skål över en kastrull med sjudande vatten. Skålen ska hålla tätt längs kastrullens kanter så att vattenångan inte kommer i smeten. Vispa tills marängen är fast och blank och du kan hålla skålen upp och ner utan att smeten släpper skålens kanter.

Smält chokladen i mikron och vänd försiktigt ner den i smeten. Blanda inte utan låt smeten vara randig.

Spritsa ut smeten på bakplåtspapper och grädda i ca 25 minuter i 125 grader.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*