Omvänd drömtårta på rulltårtans dag

Jag satt framför OS morgonsändningar igår och slötittade i min telefon när mitt facebookflöde plötsligt informerade om att det var rulltårtansdag.

Så trevligt.

Den senaste tiden har jag varit väldigt slö i mitt bakande och ännu sämre på att skriva om det jag faktiskt har bakat. Nu fick jag en anledning att gå ut i köket och sätta på ugnen och sätta igång. Vilken slags rulltårta skulle det då bli? Jag bläddrade i den gamla boken och hittade två recept på rulltårtor med apelsin och apelsinskal i. Det passar egentligen helt utmärkt eftersom att jag på balkongen har ett apelsinträd fullt med små färdiga apelsiner som jag måste göra någonting med. Men efter ungefär en sekunds eftertanke så blev rulltårtebakandet plötsligt ett jättestort projekt och jag såg framför mig hur jag stod och kokade marmelad mitt i alltihop också. Nej, tack.

Det blev ingen apelsinsmakande rulltårta igår alltså. Den rulltårta som sönerna älskar mest av allt är drömtårta. Den är ju bara så fantastiskt god och jag har ett härligt drömtårtsfikaminne vid några hällristningar i Östergötland i sommarsolen för några år sedan. Bakodyssén har förutom Drömtårta bakat en fantastisk Mocka-nötrulle, en Kokosrulle och 3 andra sorters rulltårtor under sitt första år, se under kategorin rulltårtor.

Jag ville idag baka någt lika gott som drömtårta men ändå inte drömtårta. Jag tog upp telefonen igen och letade efter recept och fastnade efter ett som Coop har lagt ut. En rulltårta med chokladsmörfyllning. En vit botten med chokladfyllning istället för drömtårtans omvända chokladkaka med smörkrämsfyllning. Det lät gott och jag började baka.

rulltartansdag2

Socker och ägg vispades snabbt pösigt och jag blandade ner mjöl, bakpulver och lite vatten. Smeten blev fluffig och luftfylld och jag bredde med lite möda ut den på ett bakplåtspapper och stoppade in den i ugnen. Fyra minuter senare plockade jag ut den igen och vände upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Ibland är det svårt att få pappret att lossna från baksidan av kakan när man vänt upp den och jag hade förberett med pensel och kallt vatten. Men det gick lätt som en plätt att dra loss pappret och kakan fick svalna under en braspanna.

rulltartansdag3

Nu var det dags för fyllningen. Tre äggulor skulle det vara i och jag kom på mig själv att i högmod knäcka och dela vitorna direkt ner i samma glas. Det gick bra men om jag oturligt nog råkat ta sönder en gula så hade vitorna varit förstörda. Min plan var nämligen att göra maränger på dem (vilket jag nu också gjort. Rapporterar om dem snart).

rulltartansdag5

Gulorna lade jag i en skål tillsammans med kylkåpskallt smör, som jag skurit i bitar, florsocker och siktad kakao. Alltsammans körde jag med elvispen tills jag fått till en jämn och mousseaktig chokladsmörkräm. Jag borde ha kört lite till för att jag upptäkte att det fanns små vita smörprickar kvar i smeten när jag lite senare bredde ut den på den nästan svala kakan. Eftersom att jag inte orkade vänta på att kakan skulle svalna helt och hållet så smälte krämen lite och jag fick stoppa kakan i kylskåpet för att inte inte skulle vara för kladdig och mjuk.

rulltartansdag6

Rulltårtsskivorna blir snyggast när man skär upp rullen kall men den är godast att äta rumsvarm. Är kakan kall så känner man så tydligt hur mycket smör det är i krämen.Drömtårta är gott, men denna rulltårtan är mycket god den med.Tanken var att sönerna och deras vänner skulle komma hem och fika efter flera timmars Pokémonjakt och jag hade tänkt att bjuda dem alla på fika. Nu fastnade de på annat håll så någon rulltårtansdagfirande blev det inte här hemma. De fick däremot vars en skiva på väg ut och sen vars en kall skiva som ”nattamad” när de kom hem igen. Båda gångerna var lika uppskattade!

Jag upptäckte såhär i efterhand att jag glömde blanda i vaniljsocker i min fyllning. Det var ingenting som jag tänkte på när jag åt av kakan och vi har Mmm:at och glufsat glatt ändå. Kanske (läs: antagligen) hade kakan blivit extra god med vaniljsockret.

Omvänd Drömtårta

ugn 250 grader, ca 5 min

Kakbotten:

  • 3 ägg

  • 1.5 dl socker

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 msk vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet och bakpulvret och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 5 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper på bordet och strö över strösocker. Ta ut kakan ur ugnen och vänd upp den på det sockerströdda pappret. Dra loss bakplåtspappret som kakan har gräddats på. Om det inte släpper så pensla med lite kallt vatten. Låt kakan svalna under en braspanna.

Fyllning:

  • 200 g kylskåpskallt smör

  • 1.5 dl florsocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 msk kakao

  • 3 äggulor

Blanda smör, florsocker, vaniljsocker, siktad kakao och äggulor till en slät kräm med hjälp av en elvisp. Bred krämen över kakan och rulla ihop den från ena långsidan. Låt den ligga med skarven nedåt. Rulla in kakan i pappret.

Servera, ät och njut.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*