Vridna kransar eller kalla dem för Marias skatbon

Igår gav jag mig på vridna kransar. Det såg enkelt men omständigt ut och jag har sneglat åt det receptet ett tag men inte riktigt orkat ta tag i det. Nu var det alltså dags och jag blandade ihop degarna. Jo, det är så att till de vridna kransarna ska det vara både smör- och mördeg. Mördegen blandas samman och får ligga kallt tills det är dags att baka ut den. Smördegen däremot ska blandas ihop, vila kallt, kavlas, vikas, vila kallt, kavlas, vikas, vila kallt, kavlas, vikas, vila kallt och sedan till slut kavlas ut igen.

IMG_6589   IMG_6593   IMG_6614

Vad är då skillnad på mördeg och smördeg de ser ju likadana ut?

Jo, mördegen innehåller smör, socker, mjöl och ägg och jäsningsmedel (det skulle vara hjorthornssalt men den var slut i mitt skafferi så jag tog bakpulver) som blandas samman.

Smördegen innehåller smör, mjöl, grädde och vatten som blandas samman och sedan kavlas och viks i omgångar. Konsistenserna på degarna blir helt olika. Båda degarna ska vila kallt innan utbakning.

När båda degarna var färdiga var det dags att kavla ut dem till lika stora rektangulära bitar och lägga dem ovanpå varandra. Den dubbla degplattan på bakbordet sporrades ut till en centimeter breda remsor som skulle vridas och formas som kringlor. Det var lättare sagt än gjort!

   IMG_6619   IMG_6621

Jag hade mördegen underst och smördegen ovanpå. Jag rekommenderar era att lägga dem tvärt om. Trots att jag hade mjölat bakbord så ville mördegen fastna i bordet och degen delade sig och ställde bara till problem. Smördegen som kavlats och vikts många gånger hade en segare konsistens och gick däremot lätt att forma. Den skulle legat underst så att mördegen kunde följa med i vridningarna och inte tvärt om. Jag vred så försiktigt jag kunde och hur jag än gjorde så sprack mördegen och allt blev fult och istället för kringlor bakade jag fågelbon.

Degen hade jag penslat med ägg och när jag vridit och skapat någon slags kringlor av degen så skulle de doppas i hackad mandel och pärlsocker. Om kakorna inte tappat formen innan så gjorde de det definitivt nu. Puh. Det var inga vackra skapelser som hamnade på plåten.

Efter ca 10 minuter i ugnen plockade jag ut kakorna. De hade fått fin färg och såg inte helt tokiga ut. De smakar gott men jag är lite förvånad över att smördegen inte är frasigare. Jag kavlade i tre omgångar precis som det stod i receptet. Jag vek till och med extra för det står vik tre gånger, jag vek degen tre gånger och sedan vek jag igen, som man gör med wienerbröd, så att det blir en fyrkant.

Hm. Alltid är det något som strular. Jag tycker nog att mitt problem var att jag hade degarna i fel ordning men kanske också att varje remsa skulle varit lite kortare och tjockare. Eller jag vet inte. Det är väl bara att göra om och göra rätt. Jag tänker att när året är slut så har jag många frågetecken att reda ut och recept att baka igen. Jag får sätta mig ner i lugn och ro och läsa igenom mina inlägg och lösa problemen. Det låter som ännu ett stort projekt…

IMG_6638

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*