Vänskapsbulle – en vinnande design!

Idag är det precis ett år sedan jag tog emot priset som Årets hembakare 2016.

Vad hände sen då? I Bakodyssékretsar kan det ju verka som om jag försvunnit, men jag finns. Jag råkade bara dra på mig en total bakkramp som hållit i sig nu ett bra tag.
När jag nu bakade igen gick det bra, riktigt bra faktiskt. För i dag har jag blivit den lyckliga vinnaren och tagit hem första priset i årets Kanelbulledesigntävling på temat vänskap!  Jag är så glad. Vilken sporre för att komma igång med bakandet igen.

Så här gick det till…

Det blev oktober och Kanelbullens dag närmade sig igen. Lite medvetet hade jag missat deadline till inlämningen till Hembakningsrådets årliga kanelbulledesigntävling, men när jag upptäckte att deadline framflyttats några dagar kunde jag inte låta bli att delta.

Jag är ringrostig när det gäller att baka. Det är som om jag är tillbaka på ruta 1. Tillbaka till när jag började min Bakodyssé. När jag nu satte kanelbulledegen var jag klumpig, omständlig, oförberedd och läste inte receptet så noga. Istället för att vispa sönder äggen som jag blandade ner i degvätskan så satte jag på, utan att tänka mig för, hushållsmaskinen på full fräs. Det tog några sekunder innan jag fick stopp på eländet och när maskinen tystnat igen hade jag en gulprickig, beige degvätska över golv, väggar och skåpsluckor i köket. Detta utlöste en hysteri hos mig som exploderade i samma kraft som degvätskan. Jag hoppade runt och skrek högt på mig själv. Ingen vacker syn alls.

Min äldste son, han som är lugnet själv, kom ut i köket med svabb och trasa och talade vänligt till sin mamma. (Jag vet att han himlade lite med ögonen också och tänkte ”here we go again”).

När lugnet lagt sig och degen jäst färdigt satte bakade jag och yngste sonen, han som vann första pris i designtävlingen i barn och ungdomsklassen förra året, ut våra tävlingsbidrag  med det kluriga temat ”vänskap”.

Mitt tävlingsbidrag är klassiska kanelbullar lagda i muffinsformar, parade ihop två och två och sammanbundna med en vetedegsfläta.  Alla dubbelbullarna såg fina ut på plåten, men i ugnen växte de lite på olika håll, någon välte och på någon kasade flätan åt sidan. Det gäller att vara noga när man bakar dessa bullar och se till att mäta rätt, fästa fast degen ordentligt och tänka till.

   

Detta blev mitt tävlingsbidrag till Kanelbulledesigntävlingen 2017:

Vänskapsbulle.

En till dig och en till mig. En tillsammans att dela.

Detta är två klassiska kanelbullar lagda i muffinsformar som sedan är sammanflätade till en större vänskapsbulle. Bullen kan dras isär till två bullar eller ätas på Lady och Lufsenvis.

Jag vill dela min vänskapsbulle med min äldste son som visade sin mamma omtanke och kärlek vid den stora katastrofen vid bakandet av dessa bullar.

 

Varsågoda här kommer receptet på min nydesignade kanelbulle.

Marias Vänskapsbullar

ugn 250 grader, 5-8 minuter

degen:

 • 75 g jäst
 • 5 dl mjölk
 • 2 dl socker
 • 1 msk kardemumma
 • 1 tsk salt
 • ca 17 dl vetemjöl
 • 200 g smör
 • 2 ägg

fyllningen:

 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1 dl farinsocker
 • 1 msk kanel

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i en del av mjölken, mjölken behöver inte värmas. Blanda äggen och sedan de torra ingredienserna varvat med resten av mjölken, spara lite av mjölet till utbakningen. Klicka i smöret och blanda länge tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Blanda under tiden som degen jäser smör, kanel och farinsocker till en smet.

Knåda degen och dela den i tre delar. Kavla ut två av delarna och bred smörblandningen över hela ytan och rulla ihop till en lång rulle. Skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar och lägg varje bulle i en muffinsform. Para ihop bullarna två och två på en plåt.

Ta degen som är kvar och rulla smala remsor, ca 20 cm långa, tre stycken till varje bullpar. Fläta remsorna och tryck ihop ändarna så att flätan håller ihop. Snurra sedan flätan som när du bakar lussekatter, vik in ändarna och lägg flätan ovanpå bullparet.

Jäs bullarna under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.

Comments