Stora och saftiga kanelsnurror med äpple

Det var nog årets varmaste dag, sommaren höll sig fast trots att vi var framme i september. Just den dagen fick jag för mig att baka kanelbullar.

Jag har bakat flera olika varianter av kanelbullar under Bakodysséns första år men de bullar jag minns att jag gillade bäst var Karlsbaderbullarna. Detta eftersom att men enligt receptet inte skulle smälta smöret först utan klicka i det rumsvarmt. Precis så vet jag att jag hörde Birgit Nilsson-Bergström på Hembakningsrådet råda om på kanelbullens dag förra året. Jag tycker ofta att vetebullar har en tendens att lätt bli torra och tråkiga. Tricket jag brukar ta till med icke nybakade bullar är att värma dem lite i mikron och sen äta dem meddetsamma innan de förvandlas till hårda stenar av den behandlingen. Men det måste ju gå att baka kanelbullar som inte blir torra meddetsamma tänkte jag och började därför lusläsa olika kanelbullerecept. Hembakningsrådet har gett ut en kanelbullebroshyr med flera olika recept och dem läste jag noga samtidigt som jag läste i min välanvända Sju sorters kakor. Efter att har funderat och jämfört olika recept så gjorde jag som jag kommit på mig själv att göra en hel del den sista tiden. Jag skapade mitt eget recept. Jag plockade lite här och lite där och lade till och ändrade tills smaklökarna i min mun nästan på riktigt kunde känna smaken av hur goda mina bullar skulle bli. Då var det dags att börja baka.

Det här att jag ändrar och hittar på är kul och jag tolkar det som om det är en reaktion på att jag nästan slaviskt följde 293 recept under Bakodysséns första år. Jag har lärt mig så mycket om bakning och även om jag vet att jag har oändligt mycket mer att lära så är det en härlig känsla att vara fri och att jag faktiskt på förhand vet (ibland) hur något kommer att smaka eller hur konsistensen ska bli.

Mina bullar som jag hittade på den där varma dagen i början av september innehöll både ägg och rumstempererat smör. Jag använde också lite extra jäst för att de skulle bli fluffiga och fina. Mammas gamla hederliga hushållsmaskin börjar knarra och det märks att den har många år på nacken. Under det ett och ett halvt år som den har bott hos mig har den åldrats på ett illavarslande sätt. Jag är inte slarvig eller hanterar den illa men det är som om den börjar ge upp hoppet om livet. Kanske längtar den hem, kanske längtar den efter lite service. I vilket fall så måste jag numera hålla ner hela ovandelen på maskinen när den blandar för att armen inte ska lyfta och degen ska skvätta ut i hela köket. (Vilket hände i förra veckan när jag bakade mina kanelbullar en andra gång).

img_2594

Under tiden som degen jäste blandade jag samman smör, rörsocker och kanel till en gegga. Därefter skalade jag några äpplen, rev dem grovt och blandade i maizenamjöl så att de inte skulle safta sig så mycket. När degen jäst färdigt delade jag den i två delar och kavlade ut den i rektanglar. Kanelfyllningen smetades ut över hela ytan de rivna äpplena fördelades på halva. Den halva som inte hade äpplen på sig vek jag upp så att äpplena blev täckta.

img_2210

Nu till det kladdiga och kluriga momentet i detta kanelbullebak. Jag minns att jag när jag skulle göra snäckor för första gången fick läsa receptet flera gånger innan jag fattade vad det var jag förväntades göra. Nu visste jag precis hur jag skulle göra, det var bara det att äpplena ville inte riktigt bli kvar i snurrorna och det tog några bullar innan jag fick till rätta knycken. Man skär degen i remsor. Sen delar man remsorna men inte hela vägen fram till vikningen. Därefter snurrar man flikarna runt varandra och till sist slår man en knut på alltihop. Voilà – en tjusig bulle!

img_2212   img_2213   img_2215   img_2220

Efter en stund hade jag tre plåtar med fina kanelbulleknyten som fick jäsa en stund innan jag penslade dem med uppvispat ägg och strösslade pärlsocker över. Bullarna gräddades i ca 8 minuter och när jag sen öppnade ugnsluckan och plockade ut den första färdiga plåten så fylldes mitt kök av den underbaraste kanelbulledoft. Jag hade två mål den dagen. Att baka goda bullar och att baka snygga bullar. Jag lyckades med båda och även om äpplena inte fick en framträdande roll smakmässigt så bidrog de till lite syrlighet och extra saftighet. Inte dumt alls faktiskt. Jag har också provat att frysa bullarna och tina upp dem igen. De är faktiskt saftiga. Ladeli-ladeli, trallalalala.

Jag har bakat ännu en omgång av dessa bullar. De ligger nu i frysen och väntar på att det ska bli kanelbullensdag. Då ska jag bjuda mina klasskompisar på dem vid förmiddagspausen.

img_2228

Marias kanelsnurror med äpple

30 st

ugn 250 grader, 5-8 minuter

degen:

 • 75 g jäst
 • 5 dl mjölk
 • 2 dl socker
 • 1 msk kardemumma
 • 1 tsk salt
 • ca 17 dl vetemjöl
 • 200 g smör
 • 2 ägg

fyllningen:

 • 150 g smör
 • 1 dl farinsocker
 • 1 msk kanel
 • 3 äpplen
 • 2 msk maizenamjöl

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i en del av mjölken. Blanda i de torra ingredienserna varvat med resten av mjölken, spara lite av mjölet till utbakningen. Klicka i smöret och blanda länge tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Blanda under tiden som degen jäser smör, kanel och farinsocker till en smet. Skala och riv äpplena och blanda dem med maizenamjölet. Maizena gör att äpplena inte vätskar sig så mycket.

Knåda degen och dela den i två halvor. Kavla ut varje del till ca 25 x 50 cm i storlek. Bred smörblandningen över hela ytan och lägg de rivna äpplena på halva. Vik degen så att du får en fyrkant och så att äpplena täcks. Skär degen i ca 3 cm breda remsor och gör sedan ett längsgående snitt i varje remsa, men inte ända fram till vikningen. Snurra nu remsornas två ”ben” runt varandra och gör sedan en knut av alltihop. Se till att ändarna är ordentligt invikta under bullen annars är det lätt att de öppnar sig när de jäser och gräddas. Det är kladdigt och lite knepigt.

Jäs bullarna under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.

img_2230

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*