Karlsbaderbullar och gifflar – Gott Gott

Förra måndagen rivstartade jag veckan med att baka fyra och ett halvt recept samma dag. Det halva receptet innebar att jag gjorde degen till en småkaka som sedan fick stå och vila i kylskåpet över natten. Men först av allt satte jag en deg till Karlsbaderbullar och samtidigt till Karlsbadergifflar.

Degen blev glansig gulaktig och fin och jag aktade mig noga för att blanda i för mycket mjöl. Det står i receptet att degen ska släppa kanterna på skålen men när jag blandade i så mycket mjöl i deg sist så blev bullarna torra. Nu fick degen vara kladdig. Degen smaksätts med kardemumma och innehåller även fyra äggulor. Så jag hade äggvitor över att tillverka egen mandelmassa. Mandelmassan tänkte jag ha att fylla gifflarna med. Jag tycker att receptet på mandelmassa som finns i boken under Napoleonhattar är superbra så jag följde det receptet även denna gång. Som innan så malde jag inte mandlarna själv utan använde mandelmjöl. Det blev mycket mandelmassa och jag har en klump över som jag får använda upp inom kort.

IMG_3941  IMG_3942

När degen jäst färdigt första omgången så tog jag upp den på bakbordet och knådade den. En tredjedel av degen bakade jag ut till runda bullar. Karlsbaderbullar. Resten fick bli gifflar. Jag kavlade ut runda plattor som jag delade, fyllde och rullade ihop till gifflar. Jag skar inte degen denna gången utan jag sporrade den. Jag hittade en sporre i en secondhandaffär för ett tag sedan och nu roade jag mig med att sporra ut degen. Det blev vågiga kanter och gick hur lätt som helst. Kul.

IMG_3964  IMG_3962

Bullarna och gifflarna fick jäsa en stund på plåtar innan jag penslade dem med uppvispat ägg. Gifflarna fick även pärlsocker på toppen.

Karlsbaderdegen är jättegod. Gifflarna blev goda och bullarna saftiga, luftiga, glansiga och fina. Det blir mycket äggvita över men om man kan tänka sig att baka maränger eller något samtidigt (vilket jag gjorde) så är det värt att göra denna vetedeg när man gör bullar. De är goda.

IMG_3968  IMG_3971

Comments

  • Oh Karlsbaderbullar! Sådana bakade jag ibland förr på den gamla goda tiden. De är goda vill jag minnas.3M