Rörträsktårta, en söt goding till en ung man

När vi höll elvaårskalas här hemma för ett tag sedan så passade vi även på att fira en 15-åring som vi inte hunnit fira. Så förutom Ambrosiatårta och Kolatårta serverades Rörträsktårta speciellt åt en ung man som står oss väldigt nära.

Finns det en plats som heter Rörträsk månntro? Jag googlade och jo men visst finns Rörträsk på kartan. Det är en liten by i Norsjö kommun som grundades 1793 (enligt wikipedia) vid sjön Rörträsk i Västerbotten. Så fick vi lära oss detta.

IMG_4218   IMG_4234

Tårtan är en mandelmarängtårta med en ljus kolasås och spritsad grädde. Jag malde mandel, vispade maräng på socker och äggvitor och blandade ihop smeten och gräddade kakan. Ovanpå den färdiggräddade och kalla kakan hällde jag sedan min kolasås. Såsen kokte ganska länge och ett kulprov skulle genomföras och godkännas innan kolan kunde anses som färdig. Som dekoration spritsade jag grädde runt om kanterna och för att markera ut att denna tårta inte var till dagens födelsedagsgris utan till en nästan födelsedagsgris så spritsade jag ut hans initial på toppen.

IMG_4236

Rörträsktårtan blev god. Äldste sonen blev lite småsur över att jag skickade resterna av tårtan med kompisen hem. Jag tyckte att tårtan faktiskt tillhörde kompisen men sonen tyckte att den var så god att den borde stannat hemma hos oss. Kombinationen mellan kolasåsen och den mjuka och kladdiga marängbotten blev god och om jag får vara bara lite negativ så var tårtan lite för söt för min smak. Men om man bara äter en liten bit av tårtan så är den faktiskt mycket bra.

IMG_4246

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*