Ökensand – en kaka med ett väldigt passande namn

I måndags efter en lång fika med en väninna satte jag igång med, vad jag tänkte skulle bli, ett lätt men intressant bak.
Ökensand stod på menyn och det är en enkel småkaka. I receptet står det att man kan ta antingen bakpulver eller hjorthornssalt så jag tänkte prova båda för att sedan jämföra resultatet och se om det blir någon skillnad.

Jag tog fram två skålar och blandade ett halvt recept i varje. Degen var först lite torr så jag fick hålla på en stund innan den var slät och fin. Torr!? Jag läste receptet igen. Eller kanske för första gången på riktigt. Om jag gjort som det stod, vilket jag ju inte gjort, och smält smöret och låtit det bli lätt brynt så hade degen omöjligt blivit torr! Maria har gjort det igen! Suck.

Ja, det var ju bara att baka ut mina två olika men felaktiga degar i alla fall. Eftersom att degen var så fast kändes det nästan fånigt att forma kakorna med hjälp av två teskedar som receptet säger, men jag gjorde det ändå, och gjorde även en liten skåra i varje kaka. Rent reflexmässigt smakade jag på degen med hjorthornssalt. Kära vänner, gör inte det. Jag fick skölja munnen flera gånger och gurgla.

 

Först in i ugnen åkte kakorna med hjorthornssalt. Det luktar som degen smakar, jätte illa. Jag var rädd att smaken skulle sitta kvar i de färdiga kakorna och lät dem därför stå kvar i ugnen tills de var nästan övergräddade. Därefter gräddade jag bakpulverkakorna. Båda sorterna flöt ut och ser inte ut som de gör på fotot i boken. Naturligtvis inte, eftersom att smöret smälte i ugnen och inte innan det blandades med de andra ingredienserna. Bakpulverkakorna är något ljusare Annars är det ingen större skillnad på de båda sorterna utseendemässigt.

Eftersom att jag gjorde ett så stort misstag med smöret så var det ju bara att ge sig på ännu en deg. Denna gången läste jag noga i receptet och smälte smöret och lät det bli lätt brynt. Jag visste inte riktigt när smöret skulle bli lätt brynt så jag vaktade processen noga. Först smälte smöret i kastrullen, sen kokade det vilt, därefter blev det till skum och sen tänkte det brännas vid. Snabbt drog jag av kastrullen från plattan och hällde över mitt brynta smör i en bunke så att det skulle svalna fortare. Nu skulle smör, socker och vaniljsocker röras pösigt. Jag rörde på ett tag och blandade sen färdigt degen. Endast bakpulver blev det denna gång, jag stod inte ut med mer hjorthornssalt den dagen.

Nu hade jag en blöt deg framför mig som var betydligt mörkare än de tidigare och som smakade helt annorlunda. Det brynta smöret är helt klart en twist på småkakefronten. Med teskedarna formade jag fina kakor som sen gräddades under uppsikt. Ökensanden som bakades på rätt sätt höll formen och flöt inte ut alls, men däremot blev de lite gråaktiga och fick en lite märklig blöt-smulig yta.

Äldste sonen blev smakpanel nummer ett. Först provade han en hjorthornssaltkaka. Den var hård och smakade inte så mycket. Lite förvånad var han över att den inte var sprödare och mer dröm-lik. Sen tog han en kaka gjord på bakpulver. Den var som den andra men torrare och växte lite i munnen. Du kommer inte att gilla den här, mamma. konstaterade han. Den äkta kakan tyckte han smakade och kändes helt annorlunda än de andra två.

Smakpanel nummer två (den yngre sonen) hoppade inte högt av glädje över de två första varianterna. De var väl ok, som småkakor i allmänhet. Men så fick han den sista kakan i munnen. Ögonen spärrades upp och han nästan ropade samtidigt som smulorna sprutade: 

Det här är verkligen Ökensand!

Jag skyndade mig att stoppa en i munnen jag också, och ja, det är bara att hålla med. Det är en kaka men det både känns som och låter som sand när man tuggar på den. Jag vet inte riktigt när dessa passar att bjudas på. Fast det är klart, man kan ju baka och äta dem om man längtar efter sommaren. Låtsas att ni är på stranden en sån där blåsig dag när man får sand i saften och i maten. 

En intressant bakdag blev det då jag upptäckte skillnad på smör och smör och fick bakat tre varianter av Ökensand. Två lite menlösa och en med väldigt stark karaktär. 

Ökensand

ca 50 st. Ugn 175 grader C

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl

Bryn smöret och låt det kallna. Rör smör, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt/bakpulver pösigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Forma kakor med hjälp av två teskedar och lägg dem på en plåt. Gör en skåra i kakorna med en tesked. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.


Comments

  • Mmm … Ökenkakorna var mumma! De kommer definitivt att bakas !! … dessutom lätta att göra, enligt receptet. Det gäller, som sagt, att bryna smöret. Det är nog då sanden kommer fram som bäst (?).. och bakpulver är det som gäller, förstår jag.
    Hoppas jag också får fram ”den äkta sorten”

    Lycka till med det fortsatta bakandet!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*