Första årets ingrediensstatistik och Ökensand

Igår mötte jag en före detta kollega som berättade att hon sedan jag bakade Ökensand och bjöd henne på dem så bakar hon dem själv då och då. När hon gör det går hon även in på Bakodyssén och läser om hur jag gick till väga för att få det rätt. Jag blev jätteglad. Ökensand var inte våra favoriter alls men hon älskar dem och jag tänker att många av mina recensioner i Bakodyssén är färgade av att vi åt alldeles för mycket kakor på kort tid. Jag och mina närmaste var sockerstinna och fyllda med smör i 12 månaders tid.

Direkt efter att jag gått i mål efter 293 recept på 365 dagar så satte jag igång att gå igenom recepten och räkna ut hur mycket som gått åt av olika ingredienser. Det blev skrämmande mängder och jag slutade ganska snabbt med min genomgång. Jag ville inte veta hur mycket onyttigheter vi egentligen tryckt i oss under året som gått. Bara tanken på att det gick åt över 33 kg smör får mig att vilja gå på första bästa diet.

Enligt mina beräkningar gick det under Bakodysséns första år åt:

smör 33,5 kg

strösocker 26 l

mandel 2 kg + 600 g mandelspån

mandelmassa 6,2 kg

mjölk 13,7 l

farinsocker 1,9 l

florsocker 8,9 l + siktningar

jäst 1,4 kg

vaniljsocker 124 tsk

grädde 12 l

statistik

Trots ovanstående lista så börjar jag nu efter en lång och behövlig paus bli sugen på att komma igång att baka på riktigt igen. Det kliar i fingrarna och jag har börjat snegla på mormors och mammas gamla version av Sju sorters kakor från 1965. I den har mamma skrivit in egna recept och gjort noteringar i kanten. Bland annat går det att läsa att hon bakade en tårta med mandelmassa till sin 33-års dag som var god och bra men att Kesokakan hon bakade till pappas 35-årsdag inte var något vidare god.

 

Ökensand

ca 50 st. Ugn 175 grader C

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl

Bryn smöret och låt det kallna. Rör smör, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt/bakpulver pösigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Forma kakor med hjälp av två teskedar och lägg dem på en plåt. Gör en skåra i kakorna med en tesked. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

IMG_0663.JPG

Comments

  • Men dela med 365 och med antalet pesoner som ätit så blir det helt lagom pp!?Och så många person du gjort glM7Pada under året. Det är väl värt lite exta smör?

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*