Muskotsnittar vs Kolasnittar

Ett tag bakade jag småkakor som på löpande band och jag tröttnade lite. Nu känns det lite mer trevligt att baka en småkaka då och då. Igår blev det Muskotsnittar. Bara tanken på dem gör att det vattnas i munnen. Jag tänker på kolasnittar när jag tänker på Muskotsnittar och Kolasnittar är ju väldigt gott. Jag införskaffade muskotnöt för ett tag sedan så den låg redo och väntade på mig i skafferiet.

IMG_5289

Jag skulle mala fram en halv tesked och det var ju snabbt gjort. Muskoten blandade jag med 1 matsked kanel, socker och 250 gram smör. När jag fått till en mjuk massa av detta så hällde jag i 5 deciliter mjöl. Det var inte helt smart att blanda i allt på en gång för det dammade ordentligt när jag försökte få ihop allt till en deg. Efter en stunds knådande (man får lite muskler av vardagsträningen – bakning) hade jag en blank deg med bra konsistens redo att rulla ut.

IMG_5291   IMG_5292

Fyra stycken 40 centimeter långa rullar skulle det bli. Jag roade mig med att väga degbitarna så att de säkert skulle bli lika stora. Jag lade först alla fyra på samma plåt men noterade sedan att det i receptet står plåtarna och flyttade därför över två till en annan plåt. Jag ville ju inte att längderna skulle flyta ihop och fastna i varandra under gräddningen. Mina rullar tryckte jag till lite lätt med en gaffel så att de blev fint randiga och stoppade därefter in första plåten i ugnen. När det gått ganska lång tid så tittade jag till min klocka som visade sig ha hängt upp sig. Jag vet därför inte hur länge första plåten stod inne i ugnen. Men det var absolut för länge. Kakorna blev inte hårda utan mer torrt smuliga och smakar inte så kul. Andra plåten lät jag stå lite kortare än vad som står i receptet och det blev bättre.

IMG_5296

Det som mest förvånade mig var att kakorna inte flöt ut alls. Inte ett dugg. Jag hade lätt kunnat ha alla fyra längderna och fler därtill på samma plåt. Detta får mig att undra om jag skulle hällt i mindre mjöl. Jag fick ju kämpa så för att få in allt mjölet i degen. Resultatet hade nog blivit bättre med en halv deciliter mindre för att jag tycker att kakorna känns mjöliga i munnen.

Är de som kolasnittar? Ja, alltså mina kakor smakar muskot och är inte alls sega. Så svaret får bli nej. Är de goda? Ja, sådär tycker jag som är lite kräsen. Jag tog med några kakor till en väninna och hon tyckte att de var goda så jag gissar att de är helt ok.

IMG_5302

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*