Kryddiga Chaisnittar

Första baket ur min nya receptbok, Kära små kakor, den som jag fick som vinst i kanelbulledesigntävlingen, blev Chaisnittar. Egentligen hade jag siktat in mig på att Chokladkolasnittar skulle bli första baket men efter att ha varit i affären och handlat smör kom jag hem och upptäckte att även kakaon var slut.

Lite snabbt fick jag tänka om och jag valde alltså att baka Chaisnittar istället. En kryddig kaka som enligt bilden i boken passar till en kopp te, eller som det står i texten, till ett glas mjölk. Att alla kryddor till dessa småkakor fanns hemma får jag tacka min virriga hjärna för. När jag för ett tag sedan skulle göra gulaschgryta gick jag till affären för att handla kummin. Jag kom hem med anis. Helt fel då. Helt rätt nu.

Jag mortlade mina anisfrön och mätte upp resten av kryddorna. Det var nog första gången jag bakade med svartpeppar. Det kändes spännande.

  

Med hjälp av elvispen blandade jag kvickt ihop smör, sirap och socker. Därefter siktade jag i alla torra ingredienser. Jag tog elvispen till hjälp igen och körde ihop ingredienserna till en härlig och lättformad deg. Jag delade degen i tre delar och rullade ut dem i längder långa som bredden på en plåt. När jag plattat till längderna lite med fingertopparna skickade jag in plåten med kakorna i ugnen.

Just då ringde telefonen och jag slängde en snabb blick på klockan för att ha koll på tiden. I samma sekund som jag vände mig bort försvann klockslaget ur mitt minne och när jag lade på luren en stund senare hade det kanske gått fem minuter, kanske tio. Jag hade ingen aning.

    

Det blev till att gissa och chansa på att ta ut kakorna i rätt tid. Jag hade ändå ett litet hum om tiden och gissade nästan rätt. När längderna svalnat något skar jag dem till snittar och där och då, när de fortfarande var ljumma, var de bra. Men när de kallnat helt var de hårda. Den där segheten som jag vill att snittar ska ha fattades. Det var mer bara crunch. Men god crunch. Chaisnittarna doftade fantastiskt gott, lite åt pepparkakehållet och när jag bjöd på kakorna i skolan fick jag höra att det skulle passa att ha mögelost på dem. God tanke, det måste prövas så snart bakar jag nya. Och då ska de bli sega.

Chaisnitt

25-30 stycken ugn: 175 grader

Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk ljus sirap

1/2 tsk anis

2 1/2 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen nejlika

1/2 tsk malen kanel

1/2 tsk malen ingefära

1/2 tsk malen svartpeppar

1 msk vatten

 

Gör såhär:

Vispa smör, socker och sirap med elvisp. Stöt anis i en mortel. Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen och tillsätt vattnet. Blanda till en deg.

Dela degen i tre delar och rulla ut längder långa som plåtens bredd. Platta till dem lite. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Ta ut plåten och låt längderna svalna något innan du skär dem i sneda bitar.

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*