God Schwarzwaldtårta med förvirrande konsistens

Häromdagen bakade jag en Schwarzwaldtårta. Jag har haft lite respekt för den tårtan och inte riktigt vågat ge mig på den tidigare. Schwarzwald. Det låter dyrt och svårt på något sätt och jag hade höga förväntningar på tårtan.

Det står i receptet att man ska vänta att lägga ihop tårtan tills precis innan den ska serveras. Jag gissade att det var för att de krunchiga marängbottnarna som jag började vispa samman inte skulle bli mjuka. Eller hur var det nu? Vad är Schwarzwaldtårta egentligen? Jag trodde som sagt att det skulle vara hårda marängbottnar med grädde och choklad. Grädde och choklad blev det men det fanns ingen som helst krispighet i tårtan och det som krunchade när man tuggade, var hasselnötsbitar.

IMG_8429  IMG_8433   IMG_8430

Jag började med att baka bottnarna. Fyra äggvitor vispades tillsammans med florsocker till ett fluffigt och fast marängskum. Ner i detta blandade jag hasselnötter som jag rostat i ugnen och som jag sedan enligt boken gnuggat med en handduk för att få bort skalen. Det där gnuggandet var svårt och gick inte så bra. Jag stoppade in nötterna en stund extra i ugnen för att säkert få dem rostade men skalen ville inte av ändå. Jag mixade nötter med skal och blandade ner i smeten.

IMG_8438   IMG_8441

Min marängsmet fick en lite konstig konsistens och var besvärlig att bre ut på bakplåtspapprena. Tre bottnar skulle det bli och det var snålt med smet tyckte jag. Det blev några platta plättar som jag stoppade in i ugnen och gräddade i ca 10 minuter. Jag måste ju ha helt fel bild av vad Schwarzwaldtårta är för någonting. Antingen det eller så är receptet helt knasigt. Mina bottnar blev platta, lite, men bara lite sega och var mer som sockerkaka än maräng. Maräng brukar ju också gräddas mycket längre än 10 minuter.

Mitt i min bakning fick jag ge mig av till affären. Jag hade i första momentet använt upp alla nötter som fanns hemma och jag hade inte läst receptet så noga i förväg. Det skulle vara nötter i grädden också. När jag kom tillbaka mixade jag ytterligare en omgång nötter. Till bottnarna mixade jag dem så fint som det bara gick men nu ville jag ha lite större bitar och var försiktigare när jag tryckte på mixerknappen. Nötterna blandade jag ner i vispad grädde som smaksatts med vaniljsocker och ställde detta till sidan en stund.

IMG_8446

Nu skulle chokladen till dekorationen göras. När jag bakade Ogo´s special några dagar tidigare så fick jag problem med att dekorationschokladen var för hård när den skulle skäras. Denna gång smälte jag chokladen tillsammans med en klick smör och hällde ut den på ett bakplåtspapper. När chokladen blivit så hård som den ville bli i rumstemperatur så skar jag den i fyrkanter innan den åkte in i kylskåpet en stund. När det sedan var dags att dekorera så var det bara att bryta loss de redan utskurna bitarna. Till Ogo´s special blandade jag kokosfett i chokladen och den blev mycket hårdare än när man som nu, blandade den med smör. Schwarzwaldchokladen smälte fort när den kom ut ur kylskåpet och jag fick arbeta snabbt när jag dekorerade tårtan.

Här är ännu en uppgift för Bakodysséns andra år. Temperera choklad.

IMG_8448   IMG_8452   IMG_8453

Jag varvade bottnar och grädde och täckte även kanterna. Chokladfyrkanterna tryckte jag fast på sidorna av tårtan och lade dem även som ett mönster på ovansidan. En rosa oblatssmakande ros fick sitta i mitten och så var tårtan färdig.

Jag har googlat och läst och försökt förstå hur en äkta Schwarzwaldtårta ska vara i konsistensen men inte riktigt hittat något svar. Tydligen ska den egentligen smaka körsbär. När jag tittar noga på fotot i boken så ser min tårta och den på bilden ganska lika ut.

Schwarzwaldtårtan à la Sju sorters kakor ska nog inte var krunchig av maräng utan krunchig av hasselnötter. Den är en mycket mjuk men också god och fin nöttårta. Efter att ha jämfört receptet med Ogo´s special så ser jag att recepten inte skiljer sig åt så mycket.

Jag har nog gjort rätt, fast att det egentligen är fel… Gott var det i alla fall.

IMG_8472

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*