Birgits mandelmusslor och Mandelformar som inte ville lossna!

För någon vecka sedan så gjorde jag ett experiment med mandelmusslor. I boken finns det fem stycken recept på mandelmussleliknande kakor. Havreformar och Kokosmusslor har jag bakat tidigare men nu gav jag mig i kast med de mer julaktiga Birgits mandelmusslor och Mandelformar. Recepten är nästan identiska. Mängderna är de samma och det som skiljer är att man i Birgits mandelmusslor använder mandel och lite mer socker och i Mandelformarna ska man blanda i mandelmassa. Jo, en smakskillnad är där också. Inom parantes till Birgits kakor står det bittermandel. Så det blandade jag såklart i den degen. Jag blandade båda degarna samtidigt och formade båda till rullar som jag plastade in och lät ligga i kylskåpet en timme eller två innan jag tryckte ut dem i formarna.

IMG_7074

Jag var ju tvungen att hålla isär de båda sorterna på något vis och beslutade mig för att Birgits mandelmusslor skulle tryckas ut i riktiga och fina mandelmusselformar och Mandelformarna fick istället bakas ut i engångs aluminiumformar. Det blir inte speciellt snyggt i engångsformar och jag var lite ledsen för Mandelformarnas skull men det kunde inte hjälpas. Jag ville också vara på den säkra sidan och få några kakor över huvud taget. De senaste gångerna som jag har använt mandelmusselformarna så har det fastnat och bara blivit smulor av allt ihop. Birgits kakor riskerade att gå samma öde till mötes. Men för att undvika en kakkatastrof så smälte jag smör och penslade formarna noga innan jag tryckte ut degen i dem.

IMG_7089   IMG_7092

Två plåtar med kakor hade jag nu framför mig som skulle gräddas. In med dem i ugnen och ut med dem ur ugnen. Det gick bra och alla såg guldgula och fina ut. Stjälp upp genast står det i Birgits recept och låt svalna lite innan de stjälps upp står det till Mandelformarna. Det passar ju bra tänkte jag. Då kan de svalna under tiden jag stjälper upp den första omgången och satte igång att tömma mandelmusselformarna på färdiga kakor.

IMG_7097

Eller det var precis det jag INTE gjorde. Precis som tidigare satt kakorna stenhårt fast i formarna. AAAARGH! Jag började nästan gråta. Jag pillade och knackade försiktigt men efter hand som minuterna gick så blev jag mer och mer hårdhänt och desperat. Tillslut bankade jag formarna hårt i diskbänken så att smulor stänkte i hela köket. Birgits mandelmusslor kunde jag lägga i en skål och äta med sked.

IMG_7105   IMG_7103  

Engångsformarna vickade jag bara lite på och så vips så hade jag en kaka i handen. En mindre snygg kaka men dock en kaka. Jag borde kanske ha naggat kakorna i botten för att de bulade upp i mitten så att det inte får plats så mycket fyllning i dem. Men det stod det ingenting om i receptet att jag skulle göra.

Allt kändes väldigt sorgligt.

Jag pratade mandelmusslor med bokklubben som jag bjöd Walesbröden på i förra veckan. De hade också problem med mandelmusselformarna och vi kom fram till att diska formarna är ett stort NO NO! Helst ska de vara gamla och ingrodda med fett. Jag brukar inte diska mina med diskmedel men däremot sköljer jag dem i varmt vatten för att få bort kakresterna. Jag får väl sluta med det och bara borsta dem lite. Jag ska inte heller smälta smöret nästa gång utan istället kleta ut riktigt med smör i formarna så att kakorna inte ska ha en chans att fastna.

Någon enstaka mandelmussla höll och jag kunde ändå hålla ett smaktest när kakorna svalnat. Jag tänkte att kakorna borde smaka lika dant (förutom lite smak av bittermandeln i den ena då) och ha samma konsistens men så var det inte alls.

Birgits mandelmusslor smakar som klassiska mandelmusslor ska smaka. Goda med tydlig mandelsmak och de är också frasiga så som mandelmusslor ska vara. Supergoda men trasiga. Mandelformarna smakade mindre av mandel och var lite sega. Det är ju helt klart mandelmassan som ger den konsistensen. Det har jag märkt tidigare när jag har bakat med mandelmassa. Det är ju lite konstigt för att det är ju samma ingredienser i båda bara i olika form. Kemi och olika blandningar i olika moment igen. Spännande!

Vilka var godast då?

Jag tyckte meddetsamma att Birgits mandelmusslor var godast för att de smakade klassiskt jul. Men sedan ångrade jag mig och gillade nog Mandelformarna bäst. Därefter så började jag tveka igen.

Jag har beslutat mig för att tycka att båda är bra. Gillar man klassiskt ska man baka den ena sorten och vill man ha lite seghet tar man den andra.

Sönerna bjöd morfar och mormor på mandelmusslor en kväll här hemma när jag jobbade. De hade hjortronsylt på några och hallonsylt på några och så vispad grädde såklart. Dagen efter bjöds jag på detsamma och jag tyckte nog att trots att hjortronsylt är något av det godaste som finns så passade hallonsylten bäst på mandelmusslorna.

 

IMG_7449

Ett mandelmusselliknande recept har jag nu kvar att baka. Men det är ju inte julafton förrän i morgon så det ska jag nog hinna.

 

Birgits mandelmusslor

ugn 200 grader, varmluft 175 grader.

 • 2 dl (125 g) sötmandel
 • (4-5 bittermandlar)
 • 200 g smör
 • 1 1/2 dl socker
 •  1 ägg
 • 4 dl vetemjöl

Byt eventuellt ut lite av sötmandeln mot bittermandel. Skålla, skala och mal mandeln.

Rör matfett och socker smidigt.

Tillsätt mandeln, ägget och det mesta av mjölet.

Arbeta ihop degen med resten av mjölet.

Låt den vila kallt i minst en timme.

Smörj formarna.

Klä formarna med degen.

Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Stjälp upp kakorna genast.

Comments

 • Mandelmusslor har jag aldrig vågat mig på. Använder mormors gamla formar som hållare till värmeljus nu 🙂

  • Haha, det låter som om det är väldigt fint med mandelmusselformsljusstakar. Men prova baka kakor också. Om formarna är gamla så är de säkert insmorda och bra. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Jag tänder ett värmeljus i en form här och nu. Tack för tipset. God jul!

 • Idag blir mina fina mandelmusslor nog Änglamat som jag åt som liten tös.
  Lustigt nog lyckades jag helt förra ggen?
  Med ett annat recept?

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*