Havreformar, bakelser med fjolårets sista bär

Efter muffinsen och bondkakorna i måndags satte jag fart och bakade Havreformar. Det är kakor som ser ut som grova mandelmusslor.
Alla ingredienserna, mjöl, havregryn, smör, socker och bittermandel blandades ihop i en skål och knådades snabbt ihop till en deg. Eftersom att jag bara har 17 stycken mandelmusselformar bestämde jag mig för att bara göra en halv sats av receptet. Jag malde bittermandel som till en hel sats men kom som tur på mitt misstag i tid och hejdade mig och använde bara hälften. Degen fick en bra konsistens som var lätt att trycka ut i formar. Mina formar räckte inte till och jag fick komplettera med mazarinformar i aluminium. Det är lite svårare att trycka ut smeten i dem för de är ju mjuka och blir lätt buckliga och skeva, men med lite envishet så går det.


Kakorna blir finare i mandelmusselformarna eftersom att de är mönstrade. Det stod i receptet att jag skulle smörja formarna så det gjorde jag men jag undrar om det egentligen behövdes för degen kändes smörig. Jag vågade inte chansa och kakorna lossnade väldigt lätt när jag gjorde som det stod.


Som rena kakor är havreformarna torra och smakar tydligt av havregryn. De är helt ok men de kräver fyllning. Så igår kväll efter föräldramöte och läxläsningar tog vi en snabb kvällsfika innan läggdags. Yngste sonen vispade och jag spritsade grädde. Det var en liten sorgestund när jag insåg att det var den allra sista påsen med förra sommarens bär som nu togs fram ur frysen. De röda vinbären rullades i socker innan de lades på toppen av bakelserna. Bären var sura och fortfarande lite kalla, grädden var mjuk och kakan frasig. Bra kombination! Yngste sonen var dock inte helt nöjd med arrangemanget utan plockade fram hallonsylt och blandade den i grädden istället. När killarna började bygga och garnera och tugga på bakelse nummer tre blev det stopp och godnatt.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*