Kokosmusslor med rosa fjäderboa och guldbling

Kokosmusslor stod på agendan idag. I boken finns flera recept på olika sorters musslor och det är lika bra att beta av dem efter hand. I sig själva är ju musslorna lite tråkiga men om man gör dem till bakelser så blir det ju desto godare. Idag hade mamma beställt lite kakor eftersom att de skulle få middagsgäster och jag tänkte att jag kunde baka något fint åt dem.

slatabullar2

Kokosen skulle först rostas och jag valde att göra det på stekpannan istället för i ugnen som receptet föreslog. Det är lättare att hålla koll på rostningen när det är på spisen och man hela tiden ser vad som händer. Det är ju lätt att alltihop helt plötsligt är bränt.

Kokosmusslor

När jag var nöjd med kokosen så blandade jag ner den och mjöl i smöret och sockret som jag sedan innan rört pösigt. Ett halvt ägg skulle ner i degen. Jag knäckte ägget och vispade upp det lite lätt och försökte dela det så gott det gick. Cirka ett halvt ägg hamnade i degen som fick en fin konsistens. Efter en stunds vila i kylen så satte jag mig ner och tryckte metodiskt ut degen i mina formar. Jag satt och gjorde exakt samma procedur häromdagen med samma formar när jag bakade Polynéerna så detta momentet var inte speciellt spännande. Ännu mindre spännande blev det eftersom att jag glömde att smörja formarna och det fick jag betala dyrt för senare.

Kokosmusslor3

Efter åtta minuter i ugnen och en stund på svalning så stjälpte jag ut mina musslor ur formarna. Eller, nej, det var ju det jag inte gjorde. Jag bankade försiktigt med en sked på baksidan. Jag knackade formarna i bordet. Jag vickade och bände på formarna. Kakorna satt fast. De kakor som kom ut ur formarna var trasiga. Nu sattes mitt tålamod ordentligt på prov. Jag som hade tänkt göra något fint av kokosmusslorna och nu stod jag där med smulor och småbitar. Efter att jag tömt alla formarna på kaka så hade jag som tur var sju stycken hela, men mycket ömtåliga, musslor kvar. Egentligen var min tanke att jag skulle sätta ihop de runda musslorna två och två och göra en ”riktig” mussla av dem med en pärla inuti. Det kunde jag ju glömma nu så jag improviserade lite.

Kokosmusslor4

Jag hällde röd karamellfärg och kokos i en plastpåse och skakade tills kokosen blivit rosa. Därefter blandade jag en glasyr på florsocker och vatten som jag försiktigt lade på kanten på kakorna som jag sedan doppade i den rosa kokosen. Det blev som om de fått en rosa fjäderboa på sig. En liten vit glasyrprick droppades ner i botten på kakan och i den lade jag en guldkula. Guldkulorna användes senast när jag bakade Harry Potters Gyllene kvicken och de fick nu agera pärlor.

Eftersom att jag bara fick till fyra stycken hyfsat fina kakor idag så har jag inte smakat dem själv. Eller själva kokosmusslan har jag smakat och den var som en torr småkaka med smak av kokos. Kanske blev den roligare med sockerglasyr. Grädde hade nog varit bäst.

Kokosmusslor 5

Comments