Krympta äpplehuvuden med glass på en bädd av kakcrunch och kanelkolasås.

De där sönerna som talade om för mamman att de inte behövde någon Halloweenfest i år skulle tydligen fira ändå. Och mamman var inte sen att hoppa på det tåget.

Yngste sonen bjöd in vänner och tillsammans spelade de spel, åt kvällsmat, och klädde sedan upp sig till sina favorit animékaraktärer och vandrade ut i grannskapet för bus eller godis.
När de kom tillbaka stod jag redo med en dessert helt i linje med den kväll det var.

Krympta huvuden med glass på en bädd av kakcrunch och kanelkolasås.

Vår äppelskörd i kolonin är den minsta sedan vi tog över trädgården för snart fem år sedan, men lite äpplen har vi ändå plockat. Nu fick de hårda och fina vinteräpplena Belle de Boskoop vara basen i min hemmakomponerade äppeldessert.
Jag började med att skala och dela äpplena i halvor. Därefter satte jag igång med att skulptera fram ansikten. Det var tidskrävande men roligt. Jag nynnade och fnissade för mig själv när figurerna kom fram ur äpplena.


Jag tog bort kärnhusen och doppade ansiktena i citronvatten innan de åkte in i ugnen. Där fick de sedan ligga i ca 1,5 timme på 150 grader. Jag höll låg värme för att ytan på äpplena skulle torka och behålla mönstret. När jag var säker på att mönstret var ok lade jag ugnsfolie över för att behålla saften i frukten.

När äpplena var färdiga tog jag ut dem och stoppade in det som skulle bli kakdelen av desserten. Om man vill vara effektiv så är det smart att börja med smulet så att det är färdigt innan äpplena gräddas mjuka. Jag fick värma mina äpplen igen innan servering.

Kakcrunchet innehåller vetemjöl, havregryn, socker, smör och flingsalt, och detta blandade jag ihop och fördelade på ett bakplåtspapper på en plåt. Det hela gräddades i ca 10 minuter och jag rörde om några gånger under tiden.

Kanelkolasåsen tog en stund att koka samman. Den smakade nästan pepparkaksdeg när den var ny. Mmmmums. Grädde, mjölk, sirap, socker fick koka länge tills den hade en seg men ändå rinnig konsistens. När den var färdig tillsatte jag kanel och vaniljsocker.

Alla delar var klara lagom till att ”Akise Aru”, ”Yuno Gasai” med flera ramlade in i lägenheten igen. Under tiden som de fördelade sin stora bus- eller godisskatt mellan sig monterade jag ihop desserten som väckte en hel del reaktioner:

Nämen Öööh! Läskigt! Coolt!
Det ser ut som en dödskalle! Min ser ut som en gubbe, Min är nog en bebis, min har ont…

Animékompisarna, äldste sonen och jag mumsade glatt på den äpplepaj-aktiga desserten som var värd allt besvär och tid som den tog att göra. Varmt och kallt, sött och saftigt, mjukt och crunchigt – allt på en gång. Så Lyckat och SÅ GOTT.

När de där knasiga ungdomarna som bara pratar engelska med varandra (fråga mig inte varför) satt där och tuggade och åt på krympta huvuden utbrast en av dem: Julian – I like your mom!

”The mom” myste och tänkte: Yes, där satt den!

  

Marias krympta äpplehuvuden med glass på en bädd av kakcrunch och kanelkolasås.

6 portioner

Börja med att göra kakcrunchet. Låt det svalna. Gör sedan äpplena och under tiden de gräddas finns det gott om tid att koka såsen.

Kakcrunch:

 • 1 dl vetemjöl
 • ½ dl havregryn
 • ¾ dl strösocker
 • ½ tsk flingsalt
 • 75 g smör

Blanda ihop alla ingredienserna och bred ut alltihop på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Huvuden:

 • 3 stora fasta äpplen
 • Citronsaft i kallt vatten.

Skala och dela äpplena i halvor. Skär ut ansikten med en liten kniv. Var inte rädd för att göra djupa mönster. Äpplena drar ihop sig och det behövs tydligt mönster. Skär bort kärnhuset försiktigt när du är klar. Jag behöll kärnhuset under skulpteringen för att få stadga i äpplet så att det inte skulle gå sönder. Doppa sedan äpplena i citronvatten. Citronen gör att äpplena inte blir helt bruna. Lägg äpplena på en plåt eller i en form och grädda dem i 150 grader i ca 1,5 timme. När ovansidan torkat kan du lägga över ugnsfolie för att behålla saften i frukten. Servera äpplena varma.

Kanelkolasås:

 • 1,5 dl vispgrädde
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk kanel

Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull och låt det koka tills såsen börjar bli ganska tjock. Det tar en bra stund. Tillsätt sedan kanel och vaniljsocker. Servera såsen varm eller ljummen. Det blir mycket sås av detta receptet så att det räcker till påfyllning åt de som gillar extra sås.

Montering:

 • Vaniljglass

Lägg först ett lager med kakcrunch på tallriken. Skopa upp två kulor vaniljglass och lägg dem ovanpå smulet. Luta ett äppleansikte mot glassen. Ringla till sist över kanelkolasåsen och servera.

           

 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*