Glutenfria Hirsflarn med doft av gröt

Det luktar gröt! Vad bakar du?! Varför luktar det gröt?!

Det luktar gröt i hela lägenheten för att jag bakar hirsflarn som innehåller hirsflingor och glutenfri brödmix gjord på havre och för att vi fortfarande inte har någon köksfläkt.

Flarn är min äldste sons favoritkakor och nu har jag bakat det sista flarnreceptet i boken. Det är glutenfria kakor som enkelt rörs samman till en smet och klickas ut på plåtar. De innehåller förutom hirs och glutenfri brödmix även socker, bakpulver, vaniljsocker, sirap och smält smör.

IMG_8050

”Klicka ut smeten glest på plåten” står det i receptet, så det gjorde jag. Men det blev inte glest nog utan kakorna flöt ut och efter sex-sju minuter kunde jag plocka ut en stor platt kaka ur ugnen. Snabbt fick jag flyttat några av klickarna från bakplåtspappret som stod på vasken och väntade på att gräddas, till ytterligare ett, så att nästa omgång skulle bli fina. Vilket de också blev.

IMG_8051   IMG_8054

Det är kul att titta på flarn när de gräddas. Först är de vita klickar som sakta smälter ut till blöta pölar. Därefter sätter jäsningen igång och kakorna reser sig som ljusa kullar. Med ens sjunker de sedan ihop och blir till knäckliknande virkade spetsdukar som blir bruna i kanten och om man inte passar på dem så bränns de på ett kick. Spännande.

Detta flarnrecept var riktigt bra och kakorna fick rätt konsistens, sirapen gjorde sitt och gav dem seghet. Alla flarn jag har bakat har inte gått att rulla eller böja över en kavel men med dessa skulle det ha gått alldeles utmärkt. Det var bara det att jag hade bestämt mig för att inte hålla på med sådant denna gång. Jag ville ha platta flarn. Om man vill rulla eller böja flarnen så ska de ligga kvar på plåten några minuter innan de flyttas över på gallret. Då har de stelnat lite lagom mycket och är redo att formas. Jag fick peta med en kniv för att separera de kakor som fastnat i varandra. Det gick lätt och det gjorde ingenting att de flutit ihop men oj vad flottigt det var på bakplåtspapprena. Under kakorna flöt smör i pölar och jag funderade lite på om jag skulle låta kakorna rinna av på ett hushållspapper. Det behövdes emellertid inte eftersom att när de svalnat så stelnade fettet som var kvar på undersidan av kakorna och liksom bara försvann.

IMG_8056

Flarnen hann knappt svalna innan sönerna norpade åt sig vars ett och med munnarna fulla frågade de om ifall de fick smaka… de är goda, sa de, och lite sega. Får vi ta fler?

Jag har lite svårt med hirs i vanliga fall. Det är lätt att det blir för mycket och att smaken blir besk. Grötkänslan till trots så tänkte jag att detta ändå är bra kakor. Jag följde receptet och tog så mycket brödmix som det stod att man skulle ta. Idag, till skillnad från på 80-talet, så finns det ju massor av olika glutenfria mjölalternativ och hirsflarnen kan antagligen bli helt olika både i smak och konsistens, beroende på vad för slags mjöl man väljer.

Observera att jag tänkte att det nog var bra kakor. Jag förlitade mig då helt på sönernas smaklökar. Någon timme senare smakade jag själv på kakorna tillsammans med min bokklubb. De smakar lite grovt och lite väl mycket hirs. Eller som tapetklister, som en av bokslukarna uttryckte det. Flarn är flarn och flarn är oftast gott och jag rekommenderar er att ta lite mindre hirs än receptet anger om ni inte på förhand vet med er att ni älskar just hirs.

IMG_8058

Hirsflarn

glutenfria, ca 30 st

ugn 175 grader

  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk sirap
  • 1 dl hirs
  • 1 dl glutenfri brödmix
  • 1 kryddmått bakpulver

Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och häll på smöret. Rör ihop till en jämn smet.

Klicka ut smeten glest på bakplåtsklädda plåtare.

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt kakorna ligga kvar på plåten någon minut innan de lossas och eventuellt böjs över en brödkavel eller dylikt.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*