Chokladkolasnittar

När jag vann kanelbulledesigntävlingen i höstas fick jag bra kakreceptböcker i pris. Ur en av dessa ”Kära små kakor” har jag bakat dessa härligt goda chokladkolasnittar. Ett tag efter att mitt prispaket kom från hembakningsrådet och kanelbullens dag så kom ytterligare ett prispaket innehållande en stavmixer + tillbehör. TACK! Jag är jätteglad. Det är roligt att få nya saker och nya recept. Hösten har varit orimligt intensiv och jag har inte orkat med någonting utanför studier, jobb och familj. Men nu när ljuset så sakta är på väg tillbaka ska jag försöka att vara lite mer kreativ även på bakodysséfronten.

Receptet till chokladkolasnittar är ett mycket enkelt och de går snabbt att vispa ihop.

Eftersom att jag inte planerat min bakning så hade jag inte tagit fram smöret i förväg. Därför värmde jag det en kort stund i mikron för att få det rumsvarmt innan jag blandade det med de andra blöta ingredienserna. Mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat siktade jag sedan i för att slippa klumpar i degen.

  

Det står i receptet att man ska vispa med elvisp, så det gjorde jag.
Samtidigt som jag vispade stod äldste sonen bredvid mig och pratade oavbrutet (vilket han alltid gör) samtidigt som han diskade. Mitt i hans berättelse råkade jag lyfta på elvispen lite för mycket så att den skvätte iväg smet åt hans håll. Mitt i prick! Han fick en stor smetbit rakt in i munnen. Mmm gott!, konstaterade han och fortsatte sin långa berättelse. Jag tycker att det är härligt att umgås i köket med mina fina stora barn.

Jag lade ett bakplåtspapper på en plåt och använde detta som underlag när jag rullade ut degen i två längder. Med handen plattade jag till längderna lite och skickade sedan in dem i ugnen.

  

När kakorna fått svalna någon minut skar jag dem i sneda remsor. Ett tips är att inte låta dem svalna för länge innan man skär upp dem för dessa kakor blir hårda ganska snabbt. Trots sirap i receptet så är kakorna inte sega. Det var först en liten besvikelse, men de är goda som godis så det gör ingenting.

Kakorna har vi bakat flera gånger här hemma nu och de var även stomme till Nintendo switch-kakorna som sonen bakade till sin kompis i julklapp.

Chokladkolasnittar:

ca 40 st.
Sätt ugnen på 170 grader.

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp.
Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen till det blir en smulig deg och tryck sedan ihop degen med händerna.
Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en längd, lika lång som plåten.

Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna lite.

Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter.
Låt längderna svalna något på plåten innan du skär dem i sneda bitar.