Chokladhus med kristyristappar

Den yngste sonen kom glad i hågen hem från skolan igår och visade upp en you tube-video där de gjorde tjusiga chokladhus. Efter hand som videon spelade blev han mer och mer moloken. När videon var färdig visade det sig att, för att bygga ett lika dant hus så skulle vi behöva 6 stycken stora 200 gram Marabou-chokladkakor. Det visste han att hans mamma aldrig gå med på.

Jag plockade fram papper och penna åt honom och så fick han istället sätta sig och räkna chokladrutor och skissa på en egen design där det maximalt fick gå åt 3 chokladkakor. När han var färdig tog vi en promenad till affären och införskaffade byggmaterial och väl hemma igen satte vi igång med vårt bygge. Sonen skar ut delarna och smälte de småbitar som blev över så att vi kunde använda det som fästmassa. Det var lite besvärligt att skära ut dörr och fönster och chokladen sprack på tre ställen. Sprickorna lagades med smält choklad och bitarna fick snabbstelna på en bricka i frysen i några minuter innan vi kunde bygga med dem.

img_3715   img_3717

Mjölkchoklad är mjuk och smälter när man håller i den så vi fick vara snabba och hjälpas åt att bygga och foga samman bitarna. Den chokladen som vi smält i mikron blev klibbig och byggdelarna gick relativt lätt att få på plats. Det var ganska kladdigt där ett tag och vad vi än tog i blev chokladfläckat. Inte minst sonens vita t-shirt! Jag svor lite och tyckte för en liten sekund att det var ett mindre bra påfund att göra hus av choklad när det faktiskt finns pepparkakshus att bygga. Det är bara för att företaget ska tjäna pengar och tjäna pengar, muttrade jag för mig själv. Men när huset var ihopsatt och taket kommit på plats var jag på glatt humör igen. Det blev några rutor över och av dem byggde vi en skorsten. Det blev fint. Vid det här laget var vi trötta och behövde ta paus och huset fick flytta in i kylskåpet över natten.

När vi kom hem från skolan i eftermiddags var vi båda redo att dekorera vårt bygge.

I helgen var vi på Kulturen och lyssnade på Hembakningsrådet som tipsade om hur man lyckas med julbaket. Detta skrev jag om i mitt förra inlägg. Tipsen jag lärde mig kan du läsa här. Jag gjorde nu som jag där blivit lärd och plockade nu fram elvispen för att göra kristyr. I alla år har jag bara rört ihop florsocker och äggvita (eller ibland lite vatten) och sedan spritsat med det. Det har fungerat men också varit lite opålitligt och det har inte heller stelnat så bra alla gånger.

img_3724

Äggvita, florsocker och ättika (eller citronsaft) ska vispas kraftigt med elvisp för att bli lagom sprits-segt och glansigt. Jag använde receptet som står intill pepparkaksreceptet i Hembakningsrådets receptbroschyr och vispade rejält. Jag dubblade receptet eftersom att jag ville ha mycket kristyr och för att jag tyckte att det var besvärligt när det skulle vara ½ äggvita. Det var enklare med en hel resonerade jag. Det var det ju, såklart. Till en början. Men eftersom att min kristyr blev för hård så bad jag sonen knäcka ett ägg till och separera gulan från vitan. Det blev inte så bra på första försöket men andra gången gick det bättre (det får bli äggröra till frukost i morgon). Äggvitan vispade jag upp lite lätt med en gaffel så att det skulle vara lättare att bara ta lite av den. Jag tog för mycket, så denna nu hade jag en kristyr som var för lös istället. Om istapparna brutits av när den var för hård så gick det inte att få till istappar alls nu.

Än en gång fick jag tömma spritspåsen på sitt innehåll och fixa till konsistensen på kristyren. Äntligen blev den bra och vi kunde börja dekorera huset. När vi väl hade en fungerande kristyr så gick det snabbt att få huset färdigt. När vi var klara fick huset stå i kylskåpet en stund igen. Vi ville försäkra oss om att chokladen och kristyren var riktigt stel innan vi flyttade huset till något snyggt underlag.

img_3727   img_3723

Nu står vårt hus på hallbyrån och väntar på att få sällskap av pepparkakshus, granar och grisar. De är på ingång för pepparkaksdegen är gjord, den bara ligger i kylen och gottar till sig ett par dagar först.

img_3741   img_3738

Sonen lade ut ett foto på sin instagram och hashtaggade chokladföretaget och skrev: jag vill vinna priser, snälla! Inte för att de utlyst någon tävling som vi vet om, men gillar man att vinna så gör man.

Chokladhus

3 st. 200 g Marabou mjölkchoklad

Kristyr

  • 2 dl florsocker
  • ½ äggvita
  • 1 krm ättika eller citronsaft

Vispa ingredienserna till kristyren kraftigt med elvisp i ca fem minuter. Förvara överbliven kristyr i plastpåse i rumstemperatur.

img_3734

 

Comments

  • Men herregud ring alltid skafferitrollet när ni skall göra nått. Hon har lådorna fulla av gratis och billigt och choklad finns det nog en 7-8 st!
    Men fint hus blev det och han kan väl utlysa en tävling. Skafferitrollet har nog nått till pris.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*