Borgmästarkrans – Vetebrödens Rolls royce

Jag som skulle hålla igen efter sommarens allt för lyxiga (läs: feta och söta) måltider kom plötsligt på mig själv att stå och titta in bland hyllorna i frysen. Sötsuget hade helt mot min vilja lyft mig ur soffan, in i köket och tvingat mig att öppna skåp och lådor i jakt på något gott. Bakodyssén har inte lämnat många smulor efter sig såhär många månader efter deadline men långt inne i frysen fanns ändå en liten bit borgmästarkrans kvar.

borgmästarkrans

Jag sträckte mig efter kakan som trots att den såg gammal, torr och tråkig ut ändå gav hopp om en sockerkick. Kakbiten micrades på full effekt i först 30 sekunder och sen i 30 till. På en minut förvandlades den från ful ankunge till svan. Borgmästarkransen, var åter ett wienerbröd i full blom och smakade lika fantastiskt som när det var nybakat. Krispigt, sött och smörigt.

Vilken njutning! Räkna kalorier, det får jag göra en annan dag…

IMG_8365   IMG_8407

Läs om hur det gick till när jag bakade Borgmästarkransen i inlägget Borgmästarkrans ett wienerbröd som slår alla vetelängder i världen. Här får ni receptet så att även ni kan njuta av denna Vetebrödens Rolls Royce.

Borgmästarkrans

2 st, ugn 225 grader, varmluft 200 grader. Ca 20 minuter.

Wienerbrödsdeg:

  • 300 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 ½ del kall mjölk
  • 1 ägg ½ tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • ca 8 dl vetemjöl

Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 10 skivor. Lägg dem i rumstemperatrur på ett smörgåspapper. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst. Blanda i ägg, salt, socker och en del av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta smman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp i 10 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en platta, 30×40 cm. Lägg smöret på ena deghalvan så att det ligger 2-3 cm innanför degkanten. Vik först upp kanterna över smöret och därefter den fria deghalvan. Nyp samman kanterna. Mjöla bakbordet lätt och vrid degen ¼ varv. Kavla ut degen. Den stängda delen ska vara vänd mot dig som kavlar.

Kavla försiktigt. Degen får inte spricka. Kavlar man för hårt och för länge blir bröden platta och hårda.

Vik degen i 3 delar på längden. Vrid den ¼ varv. Kavla ut degen till drygt 1 cm tjocklek. Vik den i tre delar. Låt den vila i kylskåpet i 10 minuter. Kavla ut degen på nytt till drygt 1 cm tjocklek. Dela den mitt itu. Låt delarna vila i kylskåpet i 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylen medan den andra bakas ut.

Fyllning:

  • 150 g mandelmassa
  • 1/2-1 äggvita
  • Pensling:
  • äggvita

Dekorering:

  • Florsocker
  • Citronsaft
  • Hjärtströssel

Under tiden som degen vilar i kylskåpet rör du mandelmassan till fyllningen smidig med äggvitan. Fyllningen bör inte vara alltför lös.

Kavla ut de båda degbitarna till rektangulära plattor, 20×50 cm. Bred fyllningen mitt på degplattorna. Vik dem i 3 delar. Skär dem med en vass kniv i 3 delar på längden. Låt dem hänga samman i den övre kanten. Fläta ihop dem löst. Forma kransar. Lägg dem på bakplåtspapper och sätt gärna en liten form i mitten på kakan så att hålet i kransen inte jäser ihop. Jäs kransarna. Pensla med äggvita. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Lägg bakplåtspapper över kransen om den får för mycket färg. Rör ut florsocker i citronsaft (eller vatten) och ringla över kakan. Sprinkla över något fint socker-strössel.

Comments

  • Ja den som spar hon har om turen finns att mössen inte hittat!
    Jag läste Veberöds Rolls royes och fattde inte riktigt titel?