Syltrutor – jättegoda favoriter i repris

Nu var det dags för yngste sonens favoriter – Syltkakor. Jag har bakat dem förut (såklart) och han har bakat dem mer än en gång efter det, både med lingon och med hallonsylt. Den senare med mindre lyckat resultat, eftersom att lingonens syrlighet gör något extra för helheten.

Jag lät smöret stå framme under tiden som jag först bar ut loppisgrejer i hissen och ut på gatan och sedan in igen. Det är en lång historia men tanken var att sonen och mormodern skulle stå på loppis. Loppisen visade sig vara stängd och försäljning får ske till våren istället. Förrådet är fortfarande fullt, för att inte tala om mammas förråd som är än fullare än vad det var innan projektet startade… När vi burit färdigt, upp och ner ur källare och in och ut ur bilen så var smöret mjukt och jag kunde fortsätta baka. Smör, och de torra ingredienserna blandades tillsammans till en smulig det och jag var lite konfunderad över hur torrt det var. Skulle jag behöva ta i mer smör? Det verkade skumt och jag  kontroll läste receptet. Ägg skulle det vara också. Det hade jag glömt bort. När det väl var iblandat så var degen mjuk och go och lätt att kavla ut till en fyrkant.

img_3397      img_3396   img_3395  
Degen placerade jag på folie som jag penslat med smör. Det står i receptet att kakan ska tryckas ut i en form med höga kanter. Jag minns inte hur vi gjort förut men nu valde jag en form med en tomte i. Tomten ville jag inte veta av för tillfället utan täckte honom med den löstagbara bottnen till en annan form. Detta täckte jag i sin tur av min folietäckta degplatta. Ovanpå detta bredde jag ut lingonsylten och täckte det lagret med havregrynsströsslet som jag snabbt blandat samman av havregryn, smält smör, socker och vaniljsocker.

img_3403   img_3407   img_3413

Kakan gräddades sedan i mitten av ugnen i 20 minuter. Yngste sonen tittade till kakan flera gånger under tiden jag bakade och när den sedan stod och svalnade frågade han gång på gång om det inte var dags att skära upp den än. Jag ville låta den svalna till nästan kall innan jag skar i den så att den säkert skulle hålla ihop och inte smula sönder.

Vi lyckades inte vänta riktigt så länge, utan smakade på den när den fortfarande var lätt ljummen.

Så gott! Mums! Jag förstår varför han valde denna som sin favoritkaka.

img_3414

Syltrutor

Ca 18 st

Ugn 200 grader

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl lingonsylt

Strössel:

  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör

Blanda mjölet, sockret och bakpulvret i en bunke. Finfördela matfettet i detta. Tillsätt ägget. Blanda alltsammans. Tryck ut degen i en smord liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Fördela lingonsylten över degen.

Blanda havregryn, socker och vaniljsocker till strösslet. Smält matfettet och häll över det. Rör om väl. Bred havregrynsmassan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna. Skär den i fyrkanter.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*