Syjuntans scones till söndagsfrukost

Med EM-finalen i bakgrunden där en stackars gråtande Cristiano Ronaldo nyss blivit utburen på bår sitter jag och summerar denna söndags Bakodyssébakning.

I morse höll vi en ordentlig sovmorgon och inte förrän förmiddagen tagit över kom jag på att vi kanske skulle äta lite frukost. Ja, alltså jag och yngste sonen hade varit vakna länge och legat i soffan och tittat på youtube-klipp tills det började kurra i magen.

När de andra i familjen sakta började röra på sig klev sonen och jag ut i köket och bläddrade fram receptet på scones i mormors Sju sorters kakor från 1965.

scones1

I min bok från 1985, som jag bakat alla recepten ur, finns inte scones med. Däremot har jag skrivit in ett sconesrecept för hand i slutet av boken. Det receptet har jag följt många gånger och varje gång har jag haft problem med att degen blivit så otroligt kladdig.

Dagens recept som står under rubriken Snabbvetebröd, tillsammans med hastbullar och bakpulverkrans (båda dessa recept bakade jag under Bakodysséns första år), har helt andra proportioner än mitt gamla recept så jag såg med spänning fram emot att se hur det skulle bli.

Detta 60-tals recept finns med som förslag i boken där man kan lära sig om vad man ska bjuda på om man ska hålla en enkel kaffe- eller tebjudning.

När syjuntan träffas för att handarbeta och utbyta tankar vill man gärna överraska med något extra gott. Det är lättare att göra små finesser när man bjuder bara några få gäster. Men det räcker gott med tre sorters bröd. Vetebrödet kan man antingen byta ut mot scones eller kex och då bjuda på smör och marmeland eller också sätta det på hedersplats.

 1. Råg- eller gramhamskex, ost, rädisor, smör

  Strösselkaka

 2. Scones, smör och sylt eller marmelad

  Gyllenskorpor

  Glasstårta med färska jordgubbar”

Jag hade tänkt att bjuda bokklubben på förslag nr II nästa gång vi träffas men nu blev det familjen som fick nöjet att smaka istället. Bokklubben får få något annat smarrigt.

Jag vet inte om engelska originalscones är söta eller mer brödaktiga i smaken. Detta receptet innehåller i alla fall lite socker och inget salt, till skillnad från mitt gamla recept, så de är lite åt det kakaktiga hållet och jag undrade om de verkligen skulle passa som frukostbröd.

scones2    scones3

Jag blandade de torra ingredienserna i en skål och finfördelade lite snabbt smöret så att det försvann in i mjölblandningen. Därefter tillsatte jag mjölken och blandade allt till en deg. Det blev en jättefin deg med bra konsistens som var kladdig men inte ohanterlig. Det räckte med att jag tog lite extra mjöl på händerna så gick det lätt att dela och forma fyra kakor och placera dem på en plåt. Efter att jag skurit ett kryss och naggat dem med en gaffel så stoppade jag in plåten i mitten av ugnen. Jag lät sconesen gräddas i de 12 minuter som receptet sa att de skulle och när jag plockade ut dem var de perfekta. Välgräddade på ovansidan, helt färdiga inuti och botten hade börjat bli hård och lite krispig.

Jag hade köpt hem sådan där lite besk engelsk apelsinmarmelad eftersom att jag tänkt baka kokosmazariner ur samma bok. Dem har jag inte hunnit baka ännu men marmeladen blev perfekt till sconesen och räcker till ett mazarinbak en annan dag också.

scones4   scones5

Jag kan inte förstå varför scones är bortplockade ur de moderna Sju sorters kakor. Kanske för att vi inte äter dem som kakor numera. Men receptet är riktigt bra och hädanefter är det detta som jag kommer jag att följa när det börjar suga i sconestarmen. De fungerade mycket bra som frukostbullar en söndagsmorgon och nästan allt gick åt och alla var nöjda.

Scones

4 kakor, 16 bitar

ugn 275 grader, 12 minuter

 • 8 dl (480g) vetemjöl

 • 1 tsk socker

 • 5 tsk bakpulver

 • 75 g smör

 • 4 dl mjölk

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela matfettet i mjölblandningen och tillsätt mjölken. Arbeta snabbt ihop degen och dela den i fyra delar. Klappa ut vaje del till en rund rätt tjock kaka. Skär ett kryss i varje kaka och nagga dem med en gaffel. Eller forma degen till en längd och skär den i bitar och ställ dessa i formar.

Grädda i mitten av ugnen i 275 grader ca 12 minuter. Servera dem varma med smör och marmelad.

Comments

 • Har just idag hört om era helgfrukostar och att nån får vänta för nån inte stiger upp. Jag hade gärna väntat på så smarriga frukostbullar.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*