Kryddig lingonrulle till bokklubbsträff i fängelsemiljö

Bokklubben, som startades efter att jag bakade Mazariner till någon annans bokklubb i våras, har idag haft sin andra träff. Till första träffen plockade jag med mig kakor som jag hade i frysen men idag hann jag baka på morgonen innan vår lunchträff.
Först valde jag Kokosrulle men när jag insåg att fyllningen är en marsánkräm som ska blandas med smör och florsocker så backade jag direkt. En sådan kräm, har jag vid det här laget lärt mig, kräver att jag är fullt förberedd och har tid att misslyckas!
Jag valde att baka Kryddig lingonrulle istället. Jag vispade ihop tre ägg med en och en halv deciliter socker till en fluffig smet. Jag mortlade nejlikor och blandade det med kanel, ingefära, bakpulver och lite vetemjöl. När smeten var färdig hällde jag ut den och fördelade en jämt på en plåt. Smeten var jättegod.
Fem minuter i 250 graders värme och sen var kakan klar. Det var på gränsen att jag brände den på toppen. Det gick lätt att vända över kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Svårare var det att få loss det bakplåtspappret som kakan gräddats på. Jag penslade och penslade med kallt vatten och lirkade loss pappret. Kakan är så tunn att det lätt kunde blivit hål i den om jag inte var försiktig.

kryddkaka4
Det står att man ska bre ut fast lingonsylt på kakan och rulla till en rulltårta. Jag tog den lingonsylten jag hade hemma och den var allt annat än fast. Undrar just hur mycket lingon det egentligen är i den sylten. Mest vatten och arom kanske.
Kakan fick vila i kylskåpet ett tag innan jag skar upp den.

kryddkaka3
Nu visade det sig att lingon inte är bokklubbskompisens favorit. Vilken tur då att jag även kunde lägga upp Chokladcigarrer i form av blommor, Chokladbiskvier och Mazarintårta på kakfatet.
Vi har läst ”Orange is the new black” av Piper Kerman. Den pratade vi naturligtvis om och rättssystemet i Sverige och USA avhandlades. Vi var överens om att vi efter att ha läst boken vill se tv-serien och bestämde att vi ska avsätta en helg och se den tillsammans. Vi siktar på en helg i höst när det är regn och rusk och mysigt att hänga framför tv:n. Det vill säga en helg när det inte är regn och rusk och midsommar samtidigt.

kryddkaka2

Comments

  • Den smakade lite platt
    M hade glömt den i fickan ett tag innan den blev uppäten!

    Den var smaskig o god, smakade lite pepparkaka tycker jag. Väldigt saftig o lättmumsad

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*