Chokladcigarrer och blommiga tapeter

I förmiddags innan jag gav mig ut i det fina vädret så bakade jag chokladcigarrer. Men eftersom att jag nu bakar på ett sommartema så gjorde jag även blommor. Kakorna innehåller hasselnötter, socker, mjöl smör och lite mjölk. I receptet står det att man antingen kan mala nötterna eller hacka dem fint så jag valde den snabba och enkla varianten och mixade nötterna. Degen blev kladdig och jag fick låta den stelna i kylen ganska länge innan jag kunde med hjälp av mjölat bakbord forma kakor av den. 

 
Halva degen bakades ut enligt receptet till långa rullar som sedan skars i fem centimeter långa cigarrer. (Ja, jag letade fram en linjal och mätte.) Sen tog jag en chansning och fyllde plåten till bredden för jag räknade med att kakorna skulle hålla formen och inte flyta ut. Det gick bra och cigarrerna ändrade sig inte så mycket i ugnen.

Resten av degen plattade jag ut och med hjälp av en liten pepparkaksform stansade jag ut små blommor. Även blommorna höll formen bra och när kakorna svalnat doppade jag cigarrerna i choklad. De är spröda och lite ömtåliga och några cigarrer bröts. Med hjälp av en tesked fick blommorna vars en mittprick av choklad. Jag råkade spilla lite på några av blommorna och för att täcka det satte jag fast sockerfjärilar. Det blev fint så flera blommor än de som jag spillt choklad på fick fjärilsdkorationer. 

 
Chokladen vill inte riktigt stelna så kylskåpet fick ommöbleras för att en hel plåt kakor skulle få plats. Chokladen jag använde idag är uppblandad med kokosfett och har stått i en burk i kylen sedan jag bakade chokladbiskvier. Kokosfettet gör ju chokladen lite krämigare men det är lite irriterande att den inte stelnar i rumstemperatur. Nåja, jag får förvara kakorna kallt.

Jag var noga med att inte smaka på smeten när jag höll på att baka idag. Men en färdiggräddad cigarr har jag provat och godkänt. Den tydliga hasselnötssmaken passar jättebra med chokladen.

När jag fotograferade kakorna ikväll så kom jag att tänka på tapeten som jag hade i mitt flickrum. Mina kakor påminner om mönstret på den. Det var en gul-orange tapet med vita blommor som nästan var som moln och varje blomma hade en brun blomma som prick. Jag tror att det var så att min kompis Malin hade en sådan tapet och när vi skulle flytta och jag, 6-7 år gammal, fick välja tapet till mitt nya rum så ville jag ha en lika dan som min bästis hade. Jag har försökt googla på 70-tals tapeter för att hitta den men inte lyckats. 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*