goda punsch-kokoskakor utan smak av punsch

Inför campingturen för ett par helger sedan bakade jag, som jag tidigare berättat om Chokladbanankaka. Knasigt nog så visade det sig att jag även bakade Banankaka som campingfika när vi var på Ivön förra året. Då var det en saftig och god mjuk kaka som intogs under betydligt bättre väderförhållanden än denna gång.

Till denna campingtur bakade jag även punsch-kokoskakor. Det kändes som kakor med vuxnare smak som passade en campinghelg där barnen inte skulle få följa med.

På bakdagen hade jag suttit hela förmiddagen under ett täcke i hängmattefåtöljen på balkongen och pluggat. När kaffet var slut och jag började frysa gick jag in i köket och rörde ihop kokoskakorna. Jag gillar kokoskakor och tänkte att detta recept med punsch skulle göra dem extra goda. img_2778
Snabbt och lätt vispade och blandade jag samman alla ingredienserna. Lite väl snålt tyckte jag att det var med bara 1 matsked punsch i smeten, så jag hällde i två.

img_2781

För att få ut exakt antal (40 st) lika stora kakor var jag noga med att dela upp smeten först i fyra delar och sedan varje del i hälften och sen… ja, ni förstår.

img_2786

När jag klickat ut smeten formade jag klumparna till fina toppar. Efter att de gräddats i ugnen i tio minuter kunde jag plocka ut toppiga kakor som fått fin färg och som doftade härligt nybakat.

img_2796

Det doftade dock inte punsch och inte smakade punschkokoskakorna punsch heller.

Vilken besvikelse och vilket slöseri på god punsch!

Hur mycket punsch skulle jag ha hällt i egentligen? Eller borde jag ha använt essens? Var det det som gällde 1965? Borde inte det ha stått det i receptet i så fall? Grymt och hrm.

När jag bjudit på kakorna och berättat att de innehåller en smaksättare utöver kokos så har de som ätit av dem, tuggat, kännt efter, smackat, suttat, blundat och verkligen försökt hitta den dolda smaken. Alla har svarat ungefär på samma sätt:
”Mmm, jo, kanske, om man verkligen känner efter så finns det möjligtvis en svag smak av något annat, jag kan inte sätta fingret på vad det kan vara men kakan är jättesaftig och god!”

Kakorna är verkligen jättegoda och alla, barn som vuxna älskar dem. Jag bakar dem gärna igen men då tror jag att jag skippar punschen och doppar topparna i choklad istället. Det tror jag blir både gott och snyggt.

img_2806
Punsch-kokoskakor
40 st

  • 2 ägg
  • 250 g kokos
  • 75 g smält, avsvalnat smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 msk punsch

Blanda alla ingredienserna. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Comments

  • Oj det ser ut som om punschen är på upphällningen! Du går försöka baka konjakskakor istället.

    • Ja jag får leta i receptsamling efter kakor med andra smaksättningar än punsch. Men det som är kvar räcker gott och väl till en omgång till ?

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*