Chokladbanankaka på stormig höstcamping

Efter att ha tagit en välbehövlig sovmorgon i fredags så kröp jag efter frukost upp i hängmattefåtöljen på balkongen med en kaffekopp i ena handen och skolböckerna i den andra. Solen kom och gick och trots att det var sådär höstkallt i luften så var det riktigt skönt där jag satt under mitt varma täcke. När jag läst ett par timmar var det dags att sträcka på mig och göra något annat en stund innan det var dags att sticka näsan i boken igen.

Jag satte igång att baka. Jag hade sedan innan planerat att ge mig på chokladbanankakan som finns på sidan 52 i boken från 1965 och läste nu receptet noga innan jag ställde fram alla ingredienser. En form med storlek på en liter behövdes och jag plockade fram mina olika sockerkaksformar och testade vilken som rymde precis så mycket. När formen var smord och bröad, bananerna skivade och smöret smält så började jag vispa ihop ägg och socker. Efter några minuter var smeten vit och fluffig  och redo för resten av ingredienserna. Den färdiga smeten var väldigt lös och jag tänkte att antingen blir detta en mycket fluffig kaka eller så blir den riktigt kladdig.

chokladbanankaka1   chokladbanankaka3

Hälften av smeten hällde jag i botten på formen, ovanpå det lade jag bananskivorna och sedan hällde jag över resten av smeten. Nu skulle kakan gräddas i ca 40 minuter och under tiden flyttade jag mig tillbaka ut i min studiegunga. När timern ringde öppnade jag ugnsluckan och stack lite lätt i kakan. Den var långt ifrån färdig. Efter ytterligare 10 minuter var den fortfarande inte klar. När kakan stått i ugnen i drygt en timme bestämde jag att nu fick det vara nog och plockade ut den. En tung men tjusig och hög kaka vilade sedan på gallret i mitt kök. Kanske var det min form som var boven och orsaken till att det tog så lång tid att grädda färdigt. Formen är djup och inte så stor i omkrets. De flesta sockerkaksformar jag har och har sett är grundare och vidare än denna.

När kakan svalnat skar jag försiktigt en skiva av den för att se hur bananerna blivit. Efter en hel timme i ugnen så var de förvånansvärt bananlika tycker jag. Inte mycket till bananmos där inte. De låg så fint där inne i kakan. Jag kunde gott ha hällt på 2/3 av smeten( istället för hälften) i formen innan jag lade i bananerna eftersom att nu låg de nersjunkna på nedre halvan.

chokladbanankaka6   chokladbanankaka7

Hela kakan stoppade jag i en burk som jag packade ner i min väska. Jag skulle ut på campingäventyr med några vänner och hela helgen skulle vi bo i husvagn på Österlen. Långa höstpromenader längs stranden skulle det bli och vi skulle sitta i någon glänta bland röda och gula höstlöv och dricka kaffe och äta god chokladbanankaka. Riktigt så blev det inte…

 1. Vi bodde i husvagn. Ja.
 2. Vi gick en lång promenad längs havet. Ja.
 3. Vi fikade chokladbanankaka. Ja.

Men, det blåste full storm så vårt provisoriska hem gungade så att det kändes som om vi sov på en färja och promenaden i motvind var kall och det regnade lite lätt hela tiden vi var ute. Fikade gjorde vi fyra vuxna och en hund i ett litet omklädningsbås utan dörr på stranden. Det var trångt om saligheten där vi satt på det sandiga golvet, men det var torrt och hyfsat i lä. Kakan var god och kändes rejäl. Den var inte fluffig eller kladdig som jag förutspådde men fast i konsistensen utan att vara kompakt och den både luktade och smakade gott av både banan och choklad.

En mycket bra utflyktskaka om jag får säga det själv.

chokladbanankaka9   chokladbanankaka10

Chokladbanankaka

ugn 175 grader, ca 40 minuter

 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 dl vatten
 • 100 g smält smör
 • 2 ½ (150 g) vetemjöl
 • ½ dl kakao
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 2 bananer
 • eventuellt florsocker som garnering

Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Tillsätt vattnet, det smälta avsvalnade smöret, mjölet, kakaon och bakpulvet. Blanda väl och häll drygt halva smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1 liter. Lägg på bananskivor och häll på resten av smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen. Sikta gärna lite florsocker över kakan innan servering.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*