Superhjältar och Toscakaka för den stressade

Nu var det otroligt länge sedan jag skrev och lika länge sedan jag bakade. På den fina tygpåsen som jag fick av yngste sonen i julklapp har han bland annat skrivit keep calm and keep on baking. Jag har inte gjort något av dem. Livet stressar på i en takt som jag har svårt att hänga med i och mitt hem har varit en byggarbetsplats under lång tid nu.

påse

Äntligen har det mesta i mitt nya kök kommit på plats och det är nu bara en del justeringar, och den efterlängtade fläkten, kvar innan det är klart. Därefter ska hyllor och någon tavla också upp. Jag funderar på att skaffa en gardin också. Jag är ingen gardinperson men persiennen i fönstret är trasig och behöver döljas. Alla fönster i hela huset ska snart bytas så jag lägger inte dyra pengar på en ny persienn nu. En gardin kan ju också göra köket lite mer ombonat.

Är jag nöjd med mitt nya kök? Svar: JA!

Min pappa är min hjälte. Han har alltid varit det och kommer alltid att vara det. Han bevisar sin superhjältestatus gång på gång. Och så har min storebror ryckt ut och stått där i mitt kök, lätt stressad mellan jobb och träningar, med bar överkropp iklädd finbyxor och kaklat väggarna. Även han med superkrafter och ett stort hjärta. Jag är så tacksam . Men det är klart, vi är ju barn av en über-superwoman o en superhjälte, då kan det ju inte gå fel.

När vi fått vårt nya kök, då… Jag har haft stora drömmar om mitt nya kök. Hur fantastiskt det ska bli och vilka storverk jag ska baka i det. Och nu är jag bara så trött. Bara tanken på att baka känns svindlande. När bokklubben kom på besök i förra veckan var det dags att inviga min nya ugn, i vilken jag till skillnad från min gamla lutande, inte behöver stabilisera kakan i med en tesked mellan gallret o formen. 

Jag öppnade mitt stora, rena skafferi och tittade in på ingredienserna och så föll blicken på en gåva jag fått genom appen ”Många sträckor små” – en Kakmix. En toscakaka. Vispa pulvret med vatten och smält smör och grädda i 30 min. Häll över toscamixen och grädda en kvart till. Så fick det bli. Bokklubben skrek rakt ut o skrattade högt när de insåg att det var en kakmix jag använt. Men vad smidigt det var och god var den. Så även om jag Bakodysséhädade lite så luktade det nybakat i mitt kök igen. Jag har kommit av mig och missade att fotografera kakan innan den var i princip uppäten.

   tosca2  .tosca3   tosca4

Cykla med Lantmännens app och få efter några turer en kakmix. Har du ork och tid så baka en egen toscakaka från grunden. Den smakar mer, är godare och ger den där lite smöriga flottigheten på fingrarna när man håller i kakan.

app

Pappas favorit -Toscakaka, var recept nummer 100 som jag bakade i Bakodyssén. Klicka på länken så kan ni läsa hur det gick och hur det smakade när jag bakade den från grunden.

Toscakaka

Sätt ugnen på 175 grader

Kakan:

 • 100 g smör
 • 2 ägg
 • ½ dl socker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • ½ dl grädde

Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, smöret och gräden. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Glasyren:

 • 100 g smör
 • 1 dl socker
 • 2 msk
 • mjöl
 • 100 mandelspån eller skållad skalad och hackad sötmandel.

Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt har blandat sig och massan har tjocknat. Bred ut glasyren på kakan och grädda den ytterligare 10 minuter eller tills den fått färg.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*